Inrikes #7/2018

Ikea vill införa nattjobb i varuhus i Stockholm

För att öka omsättningen vill Ikea i Kungens kurva i Stockholm att personalen ska jobba nattetid med att ta emot godsleveranser. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handelsklubben på Ikea i Kungens kurva varnar för effekterna av möbeljättens initiativ att införa nattarbete på varuhuset utanför Stockholm. Ikea har kallat till centrala förhandlingar och Handels centralt har ännu inte tagit ställning.

För att kunna öka inflödet av leveranser till sitt varuhus i Kungens kurva utanför Stockholm vill Ikea införa nattarbete. Handelsklubben på varuhuset är inte tända på idén.

Arbetaren har tidigare flera gånger rapporterat om hälsorisker vid nattarbete och det är den aspekten som för Handelsklubbens ordförande, Johan Hagman, väger tungt emot.

– Nattarbete är skadligt för hälsan och ska undvikas. En robottruck som hanterar godsflödet nattetid skulle kunna vara en bättre lösning, säger han till Handelsnytt.

Arbetstidslagen tillåter inte arbete längre än till midnatt, men dispans kan ges om fack och arbetsköpare kommer överens om det. En överenskommelse om tillfälligt nattarbete kan göras mellan klubben och företaget, men Ikea är ute efter att införa permanent nattarbete. Därför har nu Ikea kallat till centrala förhandlingar med Handels.

Från centralt håll uppger förbundet att de ännu inte tagit ställning till den specifika frågan, vilket oroar handelsklubbens ordförande.

– Om Handels godkänner nattarbete kan det bli svårt för Barkarby, som tillhör samma avdelning, att stå emot, säger Johan Hagman till tidningen.

Om vi börjar med att godkänna nattarbete överlag är det inte bara Ikea som kommer att se över det här utan fler skulle följa efter inom andra områden.
Jennifer Ekdahl, ombudsman för Handels 

På måndag är ett besök i butiken av Handels ombudsman Jennifer Ekdahl planerat. Hon tillhör egentligen Stockholmsavdelningen, men kommer att ansvara för de centrala förhandlingarna.

Till Arbetaren säger Jennifer Ekdahl att förbundets generella inställning är att det inte ska förekomma arbete efter midnatt i branschen över huvud taget. Men att hon i detta specifika fall ännu inte har ett klart besked om förbundets hållning i förhandlingen. Hon delar dock klubbordförandens analys av risken för spridning.

– Det är ju så. Om vi börjar med att godkänna nattarbete överlag är det inte bara Ikea som kommer att se över det här utan fler skulle följa efter inom andra områden. En sådan utveckling är något som inte är aktuellt från vår sida, säger Jennifer Ekdahl.

Hur kommer det sig då att ni vill hålla det öppet?

– Vi behöver göra en risk- och konsekvensanalys. Vad är det som på sikt skadar personalen eller verksamheten om det inte är öppet nattetid. Är det fara för liv och hälsa då kan det finnas skäl.

Om det nu är så att den nuvarande situationen är farlig för att det är för mycket gods som tas emot, finns det inte en punkt där ni måste säga till arbetsköparen att de helt enkelt får acceptera att det inte går att få högre omsättning?

– Alla de delar som du nämner är det vi behöver titta på. Därför kan jag inte uttala mig i dagsläget annat än att vi är emot nattarbete. Vi har inte haft förhandlingen än.

Någon på Handels har läckt och det förstör för Handels.
Jakob Holmström, presschef på Ikea

Arbetaren har sökt Ikea, men där hälsar presschefen Jakob Holmström att de inte vill kommentera saken.

– Jag måste med respekt för pågående förhandling säga att jag inte kan kommentera den här frågan. Någon på Handels har läckt och det förstör för Handels. Vi väljer att respektera den pågående förhandlingen och det tycker vi att båda parter bör göra, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga