Tysk varningsstrejk för bättre arbetsvillkor

De tyska industriarbetarna har inlett strejk för högre lön. Innan veckan är över räknar facket IG Metall med att över 700 000 medlemmar ska ha lagt ned arbetet tillfälligt. Strejkerna är en varning till arbetsköparna om vad som kan komma om inte de fackliga kraven hörsammas.

Utrikes
De omfattande strejkerna, som varslats av industrifacket IG Metall, är så kallade ”varningsstrejker” som ska visa arbetsköparna vad som väntar om de inte visar på god vilja under förhandlingarna på torsdag.
Foto: Joerg Sarbach/TT

Tusentals tyska industriarbetare har lagt ned arbetet tillfälligt för att tvinga arbetsköparna att höja lönen och korta arbetsveckan. På måndagen lade runt 1 000 arbetare ned arbetet i Baden-Württemberg, ytterligare 1 000 i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt, och fler följde dem.

Strejkerna, som varslats av industrifacket IG Metall, är så kallade ”varningsstrejker” som ska visa arbetsköparna vad som väntar om de inte visar på god vilja under torsdagens förhandling.

– Vi förväntar oss ett tydligt tillmötesgående från arbetsköparna, framför allt när det gäller arbetstiderna, men också kring lönerna, säger Thorsten Gröger, distriktsordförande för IG Metall i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt i ett pressmeddelande.

Vi förväntar oss ett tydligt tillmötesgående från arbetsköparna, framför allt när det gäller arbetstiderna, men också kring lönerna.

Thorsten Gröger, distriktsordförande för IG Metall i Niedersachsen och Sachsen-Anhalt

Redan under torsdagen förra veckan tjuvstartades strejkaktionerna av 2 500 arbetare på Porsche, och sedan dess har tusentals gjort gemensam sak. Innan veckan är slut förväntar sig IG Metall att över 700 000 medlemmar ska ha genomfört punktstrejker.

– Vi kommer att utvidga våra varningsstrejksaktioner under veckan, säger Torsten Gröger.

Facket kräver löneförhöjningar på 6 procent, men framför allt kräver de en möjlighet till arbetstidsförkortning för att ta hand om barn eller äldre familjemedlemmar. Från dagens 35-timmarsvecka kräver de en minskning till 28 timmar i veckan på begäran under en tvåårsperiod. Hittills har arbetsköparna förhållit sig kallsinniga och erbjudit löneökningar om 2 procent. Några av dem är Porsche, Daimler och Bosch, som alla tillhör arbetsköparorganisationen Südwestmetall.

I ett mejl till nyhetsbyrån Reuters kritiserar organisationens vd Peer-Michael Dick Porschearbetarna.

”Det faktum att de anställda lägger ned arbetet redan innan den 8 januaris planerade varningsstrejker är oansvarigt och innebär en onödig påfrestning på vidare samtal”, skriver Peer-Michael Dick till nyhetsbyrån.

Men han får svar på tal från golvet. I ett genmäle till nyhetsbyrån skriver Uwe Hück, klubbordförande på Porsche, att arbetsköparorganisationens tvåprocentsbud är ”en öppen provokation riktad till arbetarna”.

”Metall- och teknikindustrin har aldrig förr gjort så stora vinster. Därför finns det bara ett passande svar: Varningsstrejker!” fortsätter klubbordföranden.

Resultatet av kollektivavtalsförhandlingarna inom den tyska industrin brukar sätta märket för efterkommande avtal på landets arbetsmarknad.