Återigen riktas internationell kritik mot Irlands nära nog totalförbud mot abort, denna gång från EU. Samtidigt förbereder sig landet på att folkomrösta i frågan i sommar.
FN har flera gånger riktat kritik mot Irlands nära totalförbud mot abort. Nu kommer ytterligare kritik, denna gång från Europarådet.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muižnieks, pekar i en rapport ut lagar som i Irland ”kan ha en rad negativa fysiska, psykologiska, finansiella och sociala konsekvenser för kvinnor, med följder för deras hälsa och välmående”
Över 80 procent av Europarådets medlemsländer har legaliserat abort. Irland är tillsammans med sju andra länder samt Nordirland nu ensamt om att enbart tillåta abort under ”extremt begränsade omständigheter”.
I rådets rapport riktas skarp kritik mot att en kvinna som i Irland ändå genomgår en abort, exempelvis genom beställda tabletter på internet, kan dömas till 14 års fängelse.
”På grund av de rättsliga konsekvenserna är kvinnor som genomfört utomrättslig abort rädda för att söka vård för komplikationer som kan uppstå med potentiellt allvarliga konsekvenser för deras hälsa”, skriver rapportförfattarna.
Kritiken kommer i ett skede där landets abortlagar är föremål för debatt. Irlands medborgarråd har rekommenderat en översyn av konstitutionens åttonde tillägg som är grunden till landets abortlagstiftning. I september meddelade regeringen att en folkomröstning gällande tillägget kommer att genomföras i maj eller juni 2018.
Samtidigt har den parlamentariska ”Åttondetilläggskommittén” sedan en vecka tagit beslut om att inte rekommendera att det åttonde tillägget ska bibehållas såsom nu formulerat.
– Jag tycker det här är en storartad stund för Irland och det irländska folket, sade Kate O’Connel, ledamot i det irländska underhuset för kristdemokratiska regeringspartiet Fine Gael som själva är djupt splittrade i frågan.
Varje år reser närmare 5 000 kvinnor till Storbritanniens fastland för att genomföra abort. Antalet har under senare år sjunkit med 20 procent till följd av möjligheten att köpa abortpiller på internet, enligt den Internationella federationen för gynekologi och obstetrik.