Inrikes #94/2017

Fyra av tio sjuksyrror utsatta för övergrepp

40 procent av de svarande sjuksköterskorna i undersökningen "Framtidens Karriär – Sjuksköterska" uppger sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier eller fysiska övergrepp på jobbet. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Fyra av tio kvinnliga sjuksköterskor har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp på jobbet. I mer än vart fjärde fall är förövaren en chef eller överordnad. Det visar en undersökning som drygt 1 000 slumpmässigt utvalda sjuksköterskor deltagit i.

”Blev erbjuden att ha sex med överläkaren på en avdelning där jag hade praktik, när jag pluggade till sjuksköterska i utbyte mot detta skulle jag få ’ett riktigt fint omdöme’.”

Så berättar en av de 1024 kvinnliga sjuksköterskor som deltagit i undersökningen ”Framtidens Karriär – Sjuksköterska” som utfördes i november. Den visar att 40 procent av de svarande sjuksköterskorna uppger sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier eller fysiska övergrepp på jobbet.

I 26 procent av fallen är det, så som i exemplet ovan, en chef eller annan överordnad som står bakom övergreppet.

– Det är definitivt en oroväckande siffra. Att söka stöd hos sin chef är ju det man behöver göra när man utsatts för trakasserier eller övergrepp på jobbet, säger Kristina Sundell, sjuksköterska på akutmottagningen på Kiruna sjukhus, som startat Facebookgruppen ”Vårdens vittnesmål” där sjuksköterskor vittnar om vad de utsatts för, i ett uttalande i samband med att undersökningsresultatet presenterades.

Det vanligaste är dock att sköterskorna utsatts av patienter – så ser det ut för 69 procent av de utsatta. Det är också en bild som stämmer överens med den anmälningsstatistik som Arbetsmiljöverket har.

”Patient har onanerat synligt och bett mig hjälpa till. Blivit tagen på rumpan och brösten. Blivit kallad olämpliga saker”, uppger en annan sjuksköterska som deltagit i undersökningen.

Det beror också på de traditionella hierarkier som fortfarande förekommer inom vården.
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande

I ett pressmeddelande med anledning av den nya undersökningen och det som kommit fram under höstens #MeToo-upprop understryker Vårdförbundet att det är arbetsköparnas ansvar att utreda, åtgärda och förebygga sexuella trakasserier.

– Vårdförbundets fackligt förtroendevalda har en mycket viktig roll på arbetsplatserna. Vi uppmanar våra medlemmar att ta kontakt med oss för rådgivning och för att driva ärenden. Vi måste prata om frågorna på arbetsplatserna och stötta varandra, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i pressmeddelandet.

Sineva Ribeiro menar att vården fortfarande har att tampas med förlegade hierarkier.

– Sexuella trakasserier från kolleger och överordnade är helt oacceptabelt och arbetsgivarna behöver uppenbarligen agera mer kraftfullt för att motverka detta. Detta är ett resultat av bristande ledarskap och arbetsmiljöarbete från arbetsgivarnas sida. Det beror också på de traditionella hierarkier som fortfarande förekommer inom vården. Det är dags att riva de föråldrade maktstrukturerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp