Debatt #93/2017

”Lösningen stavas koldioxidskatt”

”När vi på 1980-talet släppte ut så mycket svavel i luften att regnet blev surt löstes detta inte genom ett avskaffande av kapitalismen utan genom att man helt enkelt gjorde det dyrare att släppa ut svavel”, skriver Fredrik Hedenus, docent i energi och miljö vid Chalmers, i en replik till Per-Anders Svärds ledartext. Foto: Chalmers

Företagen släpper ut koldioxid av det enkla skälet att människor efterfrågar deras produkter, och fossila bränslen är det billigaste sättet att producera dessa produkter. Det effektivaste sättet att lösa klimatfrågan är helt enkelt skatt på koldioxid, menar forskaren Fredrik Hedenus i en replik på Per-Anders Svärds ledartext från förra veckan.

Per-Anders Svärd har rätt i mycket av det han den 22 november skriver om klimatet och det politiska misslyckandet. Men slutsatsen att det är genom att i grunden förändra det marknadsekonomiska systemet som lösningen ligger menar jag är långt ifrån nödvändig – och dessutom kanske inte ens framkomlig.

Debattören Fredrik Hedenus är docent i energi och miljö vid Chalmers i Göteborg.

Det är sant att det är ett fåtal företag som står för en väldigt stor andel av de globala utsläppen. Men de släpper inte ut koldioxid för att djävlas med folk, utan av det enkla skälet att människor efterfrågar deras produkter, och fossila bränslen är det billigaste sättet att producera dessa produkter.

Men då invänder någon att det är inte alls billigaste, för att kostnaden får bäras av framtida generationer när de drabbas av klimatförändringarna. Detta är alldeles sant. Fossila bränslen är helt enkelt för billiga idag.

Detta är ett känt problem med en känd lösning. När vi på 1980-talet släppte ut så mycket svavel i luften att regnet blev surt och likaså våra vattendrag, löstes detta inte genom ett avskaffande av kapitalismen utan genom att man helt enkelt gjorde det dyrare att släppa ut svavel – genom en skatt på svavel, som dessutom genererade intäkter till staten. Då blev det med ens ekonomiskt intressant för företagen att byta bort den smutsiga oljan, eller att investera i rening.

Då blev det med ens ekonomiskt intressant för företagen att byta bort den smutsiga oljan, eller att investera i rening.

På samma sätt är det effektivaste sättet att lösa klimatfrågan att vi inför en skatt på koldioxid. Då blir rena energikällor som sol och vind med ens mer konkurrenskraftiga. En sådan skatt har vi faktiskt haft i Sverige sedan 1991, vilket gjort att våra utsläpp inom landet minskat.

Givetvis är det enklare sagt än gjort att införa koldioxidskatt i alla världens länder. Men det är inte bara för att mäktiga företagsintressen sätter sig emot, utan också för en massa av våra vanliga medborgare föredrar billig bensin framför att göra livet lättare för fattiga människor i framtiden. Och att människor föredrar det lär inte ändras dramatiskt bara för att man stöper om det ekonomiska systemet.

Jag delar helt Per-Anders Svärds analys att en individualisering av ansvaret för klimatfrågan inte är en framkomlig väg. Politik måste vara en central del av lösningen. Men den mest centrala delen av politiken måste stavas koldioxidskatt. Och med en sådan kan frågan lösas även inom det marknadsekonomiska systemet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga