Utrikes #90/2017

Turkiet tillåter muftier att utfärda äktenskap

Hård kritik har riktats mot president Erdoğan för att han i allt högre fart driver landet mot en allt mer konservativ tolkning av islamiska värderingar. Foto: TT

Förra fredagen drev Turkiets regim igenom en lag som ger en form av islamska uttolkare av Koranen, så kallade muftier, rätt att förrätta lagliga äktenskap. Detta trots stora folkliga protester och varningar om att kvinnors rättigheter ytterligare sätts på undantag i det allt mer konservativa och hårt polariserade landet.

Den kontroversiella lag som tillåter att så kallade muftier, en form av islamska rättslärda inom den religiösa lagen, att förrätta äktenskap har trätt i kraft i Turkiet. Det meddelade president Recep Tayyip Erdoğan förra fredagen.

Lagen tillåter dessa religiöst fundamentalistiska män att stadfästa juridiskt bindande äktenskap utifrån sina bedömningar, något som enligt kritiker kan komma att öka antalet äktenskap med minderåriga.

Omfattande protester från såväl den politiska oppositionen, människorättsaktivister och turkiska feminister som från internationellt håll hjälpte inte.

– Det här är ett stort nederlag för kvinnors rättigheter och det sekulära samhället och är något som görs i religionens namn, säger Nazan Moroğlu, lektor vid Yeditepe University i Istanbul, till The Guardian.

Hon och många andra som kämpar för kvinnors rättigheter i det allt mer auktoritära och av religion hårt präglade landet menar att lagen kommer att utsätta unga flickor för stor fara då de riskerar att giftas bort mot sin vilja. Något som skulle öppna för betydligt fler barnäktenskap och fall av polygami.

Enligt kvinnoorganisationer i landet är en tredjedel av flickorna som redan i dag ingår äktenskap under 18 år.

Hård kritik har riktats mot president Erdoğan för att han i allt högre fart driver landet mot en allt mer konservativ tolkning av islamiska värderingar. Redan i oktober deklarerade Erdoğan att han skulle driva igenom lagen vare sig folket gillade den eller ej.

Kvinnor som protesterade utanför parlamentet när lagen klubbades igenom blev, enligt uppgifter till flera medier, pepparsprejade av polisen.

Många experter menar att den nya lagen är ett sätt för Erdoğans regim att polarisera landet ännu mer och stärka makten genom att flörta med den stora konservativa grupp av väljare som finns i Turkiet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga