Utrikes #88/2017

Inhyrda hamnarbetare döda – facket i protest

Två hamnarbetare som hyrts in i Jakartas hamn har dött på jobbet de senaste tre veckorna. Enligt det internationella transportarbetarfacket, ITF, som länge kritiserat säkerheten i hamnen, kunde dödsolyckorna ha undvikits om arbetsköparna tagit sitt ansvar. Foto: Ed Wray/TT

En fyrtioårig hamnarbetare i Jakarta omkom i veckan efter att en fullastad container tappats över hans truck. Olyckan var den andra på bara tre veckor i hamnen och nu riktar facket hård kritik mot arbetsköparna.

Dödsolyckan i hamnen inträffade sent i torsdags kväll lokal tid och var den andra på bara tre veckor vid den internationella containerterminalen, ICTSI, i Indonesiens huvudstad Jakarta. Enligt facket, som länge kritiserat säkerheten på plats, kunde de båda dödsolyckorna ha undvikits om arbetsköparna tagit sitt ansvar.

Mannen var, precis som många andra arbetare i hamnen, anställd genom en underentreprenör, något som ofta medför brister i säkerheten. Nu rasar det internationella transportarbetareförbundet.

– Händelsen väcker allvarliga frågor om ITCSI:s trafikledningssystem och hur de hanterar säkerheten med fordon och upphängda laster. Lågavlönade bemanningsanställda arbetare vid hamnen tvingas betala ett fruktansvärt pris och det är väl dokumenterat hur säkerheten försämras med den här typen av system där människor hyrs ut till underentreprenörer, säger Paddy Crumlin, ordförande i Internationella transportarbetarförbundet, i ett pressmeddelande.

Facket har nu startat en protestkampanj mot den filippinska hamnjätten som är en av världens största på marknaden. Företaget har flera gånger tidigare varit i blåsväder efter avslöjanden om allvarliga säkerhetsbrister och dåliga arbetsvillkor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga