Inrikes #88/2017

Avtal i skärgården – varslad strejk avblåst

Almega säger att Seko facket gått med på att ge korttidsanställda en lägre löneökning än resterande personal, vilket i praktiken innebär en relativ lönesänkning. Foto. Hasse Holmberg/TT

Strejkvarslet i skärgårdstrafiken dras tillbaka, detta sedan Seko kommit överens om ett nytt avtal med motparten Almega. I avtalsförhandlingarna har det återigen varit LO:s låglönesatsning som utgjort stötestenen för parterna. Men vem av de båda som kom närmast sina krav har parterna olika inställning till.

Parterna i skärgårdstrafiken, Seko och Almega, är överens om ett nytt treårigt avtal, efter att första delen av fackets varsel lösts ut. Överenskommelsen innebär att pågående stridsåtgärder och det liggande strejkvarslet dras tillbaka. Avtalet innehåller förutom generella löneökningar, även LO:s låglönesatsning.

– Vi har nu lyckats ro i hamn den fråga som konflikten handlade om, nämligen en extra satsning på de lägst avlönade på avtalsområdet. Detta utan eftergifter i andra delar av avtalet, säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare i Seko, i ett pressmeddelande.

Men enligt uppgifter från Almega gjorde parterna en kompromiss kring hur låglönesatsningen kommer att tillämpas. Innan Seko lade varsel krävde de att låglönesatsningens extra lönetillägg för de med lön under 24 000 kronor skulle räknas i kronor. Almega, å andra sidan, krävde att det skulle räknas i procent.

Den slutgiltiga kompromissen blev, enligt Patrik Eidfeldt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen, att de första två lönestegen fick kronpåslag, medan övriga räknas i procent. Det får anses vara en facklig eftergift sedan de tidigare framfört att först efter lönesteg fyra är man uppe i en lön över 24 000 i månaden.

Det är ett avtal jag är nöjd med.
Joakim Hellmouth, ombudsman på Seko

Joakim Hellmouth.
Joakim Hellmouth. Foto: Seko

Under hela avtalsrörelsen har striden mellan facken och Almega handlat om att facken krävt att låglönesatsningen ska läggas till industriavtalets överenskomna avtalsvärde på 6,5 procents. Almega har dock krävt att om facken vill ha in låglönesatsningen måste de gå med på eftergifter. Det menar alltså Seko i detta fall att man inte varit tvungna att göra denna gång.

– Efter sju sorger och åtta bedrövelser, samt en medling som inte blev någon medling, har vi nu lyckats lösa det  här. Och det är ett avtal jag är nöjd med. Vi fick igenom låglönesatsningen utan att det kostade oss något, säger Joakim Hellmouth, ombudsman på Seko med ansvar för skärgårdsavtalet, till Sekotidningen.

Men även den beskrivningen invänder Almega mot. Enligt Patrik Eidfeldt har facket gått med på att ge korttidsanställda en lägre löneökning än resterande personal, vilket i praktiken innebär en relativ lönesänkning. I och med detta har Seko fått betala för att få in låglönesatsningen, vilket enligt Almega, får avtalet att landa på 6,5 procents avtalsvärde och inte mer.

– Vi landar inom ramen för märket 6,5 procent kostnadsmässigt. Det är den sanna bilden, säger Patrik Eidfeldt.

Arbetaren har sökt Seko för en kommentar, men någon representant har inte återkommit.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp