Litteratur #87/2017

Vackert om kärlek

Den pakistanske författaren Mohsin Hamid besökte Stockholm i slutet av oktober för att berätta om sin nya bok Exit väst. Foto: Christine Olsson/TT

[BOK] Exit väst Mohsin Hamid Natur & kultur, 2017 Med en ofta poetiskt klingande berättarröst, låter den pakistanske Mohsin Hamid i Exit väst läsaren följa två unga människor, Nadia och Saeed, som möts i en stad och inleder en kärleksrelation. Under tiden bryter ett krig ut och staden blir alltmer osäker, men det börjar talas om […]

[BOK] Exit väst
Mohsin Hamid
Natur & kultur, 2017

Med en ofta poetiskt klingande berättarröst, låter den pakistanske Mohsin Hamid i Exit väst läsaren följa två unga människor, Nadia och Saeed, som möts i en stad och inleder en kärleksrelation. Under tiden bryter ett krig ut och staden blir alltmer osäker, men det börjar talas om mystiska dörrar man kan gå igenom och hamna på andra ställen i världen.

Det ekar kanske vagt av Narnia, men där tar likheterna slut. Hur som helst, Nadia och Saeed lyckas en dag hitta en sådan dörr och de hamnar till en början i ett flyktingläger på Mykonos, men kommer så småningom vidare till London och senare Kalifornien.

Exit väst må ha drag av dystopi i en snar framtid, samtidigt beskriver boken en situation som vi vet varit högst aktuell ett tag nu. Det är också en av de finare skildringarna av en kärleksrelation jag läst på länge.

Nadia är den framåtblickande och med sin lust till musik, sex och att röka gräs, ett passande komplement till den nostalgiske och familjekäre Saeed, som antagligen inte tagit sig genom någon dörr utan henne. Ständigt klädd i en svart klädnad och med sitt behov av ett eget rum, behåller Nadia sin integritet berättelsen igenom. Det är som alltid glädjande att läsa hur kvinnliga litterära gestalter tillåts vara som de är och ändå bli älskade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga