Inrikes #87/2017

Tre häktade efter stort beslag av sprängmedel

En av de tre häktade männen, 48 årige Stefan Schultz, har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen som här ses demonstrera i Göteborg den 30 september i år. Foto: Adam Ihse/TT

Tre män häktades under måndagen misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Åtminstone en av dessa har starka kopplingar till den lilla militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Det var sent i torsdags kväll som polisen i Göteborg genomförde en husrannsakan i en lägenhet i Västra Frölunda. På plats hittade de bland annat vapen, droger och tio kilo sprängmedel.

Lägenhetsinnehavaren, 48 årige Stefan Schultz, har enligt sin advokat Anders Lysén bekräftat att han haft kopplingar till både Nordiska Motståndsrörelsen och Soldiers of Odin. Han ska, enligt tidningen Expo, så sent som i oktober varit aktiv i flera högerradikala Facebook-grupper där han bland annat uttryckt stöd för NMR.

Stefan Schultz meddelade under häktningsförhandlingarna att han erkänner två av brotten han misstänks för. Nämligen brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt brott mot vapenlagen. Han förnekar dock misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

De andra två häktade är en 26-årig man som är släkt med Stefan Schultz och som tidigare dömts för bland annat grov misshandel av en yngre man med invandrarbakgrund samt en 31-årig man som tidigare dömts för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Polisen i Göteborg har nu tagit hjälp av Säpo i den fortsatta utredningen mot de misstänkta männen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga