Inrikes #87/2017

LO satsar på mera dialog med SD-sympatisörer

LO bjuder in till samtal med medlemmar som kan tänka sig att stödja Sverigedemokraterna i nästa års val. Foto: Bertil Ericson/TT

LO ska bli tydligare i frågan hur de bemöter sverigedemokratiska väljare. Fram till valet ska arbetarorganisationen därför satsa stora resurser på att tala om partiets åsikter i arbetsmarknads- och välfärdsfrågor.

Med inspiration från det brittiska facket Unison ska LO nu satsa på dialog med medlemmar som överväger att rösta på SD vid nästa års val. Stödet för partiet är starkt inom LO, men genom en delvis ändrad taktik hoppas man nu kunna visa på den politik som Sverigedemokraterna för i frågor som rör framför allt arbetsmarknad och välfärd.

– Sverigedemokraterna har blivit tydligare i var de står i sin politik de senaste åren. Bland annat när det gäller deras nej till att stoppa vinstjakten i välfärden och att de röstat mot skatteavdrag för fackföreningsavgiften, säger LO:s förste vice ordförande, Therese Guovelin, till Arbetaren.

Therese Guovelin.
Therese Guovelin. Foto: LO

Enligt LO handlar det inte om att tona ned rasismen och Sverigedemokraternas nazistiska rötter. I stället, menar man, måste det nu bli tydligare att partiet står långt ute på högerkanten även i andra frågor.

På ett liknande sätt gjorde brittiska Unison vid det förra valet, då Sverigedemokraternas systerparti Ukip tappade stort och näst intill försvann från den politiska kartan i landet. Där satsade facket på dialog med medlemmar som uttryckte sig rasistiskt och förklarade att invandring knappast hade något att göra med de försämringar i arbetsrätten eller de omfattande neddragningar i välfärden som skett de senaste åren.

– Jag ser det som vår skyldighet att tala om vad det här är för ett parti och att vi med dem riskerar att få en moderatledd regering. Men även om Sverigedemokraterna är rasister så finns det ingenting som säger att våra medlemmar som överväger att rösta på dem är det, däremot tror jag många inte vet var partiet står i andra frågor som rör vanliga lönearbetare, säger Therese Guovelin.

Hur tror du det kommer sig att det trots allt är ganska många av LO:s medlemmar som stödjer SD?

– Jag tror att det är en kombination att dagens politiska tv-debatter ofta upplevs som käbbel samt att allt fler befinner sig i filterbubblor på exempelvis sociala medier där man bara får en bild presenterad.

Kommunal är ett av LO-förbunden som kommer att jobba hårt för att få sina medlemmar att inte välja SD.

– De har en rad förslag som drabbar välfärden och arbetsrätten. SD är ett parti längst ute på högerkanten även i dessa frågor, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till tidningen Kommunalarbetaren.

Han har själv besökt sina brittiska kollegor i Unison för att ta lärdom av hur de arbetade under valkampanjen tidigare i år.

Så sent som i december förra året uppgav 20,8 procent av LO-medlemmarna att de skulle rösta på SD om det varit val då, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. Therese Guovelin säger till Arbetaren att LO inför valet nästa höst satsar på dubbelt så många samtal med förbundens medlemmar, både via telefon och genom besök ute på arbetsplatserna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga