Inrikes #79/2017

Svenska namn gynnas vid jobbrekryteringar

Personer med namn som inte låter typiskt svenska får andra frågor vid anställningsintervjuer än de med svenskklingande namn. Det visar en ny undersökning vid Lunds universitet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer med utländskt klingande namn bedöms annorlunda vid arbetsintervjuer. I stället för kompetens riktas mer fokus på den sökandes bakgrund, visar en ny undersökning från Lunds universitet.

Det är psykologen och doktoranden Sima Wolgast vid Lunds universitet som i en ny undersökning kartlagt hur personer med olika etnisk bakgrund bedöms när de intervjuas av rekryterare. Resultatet visade sig vara tydligt – nämligen att den sökandes namn ofta väger tyngre än kompetensen, rapporterar SVT.

I undersökningen delades försökspersoner in i två grupper där bägge skulle sköta rekryteringen till ett företag. Trots liknande CV:n hos de som intervjuades valde rekryterarna oftare att anställda personer med typiskt svenskklingande namn.

I en annan uppgift fick rekryterarna skriva frågor på förhand till olika arbetssökande. Där visade det sig att de med typiskt svenskklingande namn oftare fick frågor om ledarskap och yrkeskunnande medan personer med upplevd utländsk bakgrund fick frågor som rör social kompetens och grundläggande värderingar.

– Det man kan säga är att om man fokuserat mycket på social kompetens vid rekryteringen så blir det mer godtyckligt, då blir det upp till chefen att bestämma vem som är socialt kompetent och då väljer man helst den som är lik en själv. Andra saker får fokus i rekryteringen, och då blir det inte rättvist, säger Sima Wolgast till SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga