Inrikes #79/2017

Nybyggda hyresrätter blir allt dyrare att bo i

Högst är hyrorna för nyproducerade hyresrätter i Stockholm och Göteborg Foto: Tomas Oneborg/TT

Hyrorna för nyproducerade lägenheter har rekordökat de senaste åren. Det visar tidningen Hem & Hyras kartläggning. Allra dyrast är det att bo i Stockholm och Göteborg där de boende betalar 1935 respektive 1891 kronor per kvadratmeter och år.

Sedan 2014 har hyrorna för de som bor i nyproducerade hyresrätter ökat med 9 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB, Snittpriset för en nyproducerad tvårumslägenhet ligger i dag på 8 200 kronor i månaden.

Och allra dyrast är det enligt Hem & Hyras undersökning att bo i landets två största städer. Där har priserna på nyproducerade hyreslägenheter rekordökat och det är i dag nästan dubbelt så dyrt att bo i en lägenhet där som i som i en genomsnittlig hyresrätt på andra håll i landet.

Erik Elmgren.
Erik Elmgren. Foto: Eva Dalin

Erik Elmgren, som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen, säger till Arbetaren att utvecklingen gått bakåt sedan staten allt mer drog sig tillbaka från bostadspolitiken i början av 1990-talet och han kallar de senaste årens utveckling för dyster.

– I dag har folk inte råd att efterfråga det som byggs. Och även om det byggs mycket, vilket är jättebra, så behövs en debatt om vilka man bygger för och vem som ska ha råd att bo. Därför efterlyser vi en ny social bostadspolitik, säger Erik Elmgren.

Enligt Hem & Hyra är orsaken till de skenande priserna i nyproduktionen den så kallade presumtionsmodellen. Ett system som infördes för att användas i nödfall när en vanlig bruksvärdeshyra inte räcker för att få byggkalkylen att gå ihop. Ett system som kommit att användas allt oftare de senaste åren.

Hyresgästföreningen hoppas nu kunna lyfta frågan och på så vis sätta press på politikerna för att göra något åt problemen för de som bor i landets hyresrätter.

– Visst är det bra att det byggs men det behövs inte fler lägenheter med jättehöga hyror alldeles vid en strandkant. Vad som måste till är fler små och billiga lägenheter, det är där efterfrågan är som störst, säger Emil Elmgren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga