Kurdisk folkomröstning kraftigt motarbetad

På måndag planeras den historiska folkomröstningen om självständighet för Iraks kurder. Kampen har pågått länge men in i det sista försöker såväl de styrande i Bagdad som FN att få valet inställt.

Utrikes
Motståndet mot den kurdiska folkomröstningen i Irak har vuxit den senaste tiden, särskilt eftersom relationerna med att den sittande regeringen i huvudstaden Bagdad försämrats.
Karta: Spesh531/TUBS/Wikimedia Commons

Den omdiskuterade folkomröstningen är planerad sedan länge. Frågan gäller den så efterlängtade självständigheten bland många kurder i de tre självstyrande provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som tillhör den kurdiska regionen, KRG.

Irakiska Kurdistan

Kurderna har sedan 1992 haft full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de själva kallar irakiska Kurdistan, provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya. Förutom de drygt fem miljoner människor som bor i området lever även ett stort antal flyktingar i regionen.

Huvudorten i de självstyrande områdena är staden Arbil, som på kurdiska kallas Hewlêr. Sedan 2014 har kurdiska styrkor även kontrollerat ytterligare områden i regionen, bland annat oljestaden Kirkuk.

Omkring hälften av Iraks olja produceras i områden som tillhör irakiska Kurdistan, men de väldiga inkomsterna därifrån kontrolleras av de styrande i Bagdad.Kurderna räknas som världens största etniska grupp utan egen stat. De lever främst i gränstrakterna mellan Turkiet, Irak och Iran men även i Syrien och Kaukasus.

Befolkningen har sedan länge kämpat för självständighet, både med hjälp av vapen och med fredliga medel.

Källa: Landguiden

Områdena har redan eget parlament och ett eget försvar i form av de väpnade Peshmerga-styrkorna. Men motståndet mot folkomröstningen har vuxit den senaste tiden, särskilt i takt med att relationerna med att den sittande regeringen i huvudstaden Bagdad försämrats.

Därför har nu Iraks premiärminister Haider al-Avadi vädjat till landets högsta domstol att ställa in omröstningen, något den också beslutat om. Men beslutet betyder i praktiken ingenting då det inte måste implementeras i den självstyrande regionen.

Vid sidan om påtryckningarna har al-Abadi även hotat med att ingripa militärt om omröstningen hålls som planerat nu på måndag. Något som gör det redan spända läget allt mer ansträngt. Opinionsmätningar som gjorts pekar på en seger för ja-sidan. Alltså att de som önskar självständighet vinner.

– Det är första gången som folket i Kurdistan får möjlighet att själva bestämma hur framtiden ska se ut, om man vill ha självständighet eller fortsätta att tillhöra Irak. Det här är stort, säger KRG:s representant i Sverige, Shorsh Kadir Rahem, som för tillfället befinner sig i Kurdistan för att följa utvecklingen, till nyhetsbyrån TT.

Även FN har lagt sig i och vädjat till kurderna att avstå omröstning. Enligt de styrande i Bagdad kan valet leda till en ”farlig eskalering som kommer att inbjuda till brott mot Iraks suveränitet”.

Också i grannländerna Iran och Turkiet, med stora kurdiska minoritetsbefolkningar, har man motsatt sig den planerade folkomröstningen och läget inför måndagen beskrivs som ytterst laddat. Rädsla finns att trycket på kurdisk självständighet sprids över gränserna. Även USA har varnat för vad valet kan innebära.

FN:s sändebud i Irak, Jan Kubis, har bett den kurdiske ledaren Massud Barzani att i stället försöka förhandla med Bagdad för att nå en uppgörelse kring kraven om självständighet. Men bland många kurder regionen, och även runt om i Europa, är längtan efter självständighet fortfarande stark och en stor majoritet stödjer planerna på folkomröstning.

In i det sista är det dock fortfarande oklart om valet kommer att kunna hållas.

– Det är ju många som vill stoppa det. Inte minst Iran, Turkiet och USA, men jag tror faktiskt att det blir en omröstning på måndag, säger Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet i Sverige, till Arbetaren.

Blir det ett ja är det bara en början på en lång process där det ska förhandlas med Iraks centralregering.
Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet i Sverige

Keya Izol reser själv till irakiska Kurdistan nu i helgen för att delta i valet. Han berättar att det går rykten om att det i stället för val kommer att inledas samtal mellan parterna. Än så länge, förklarar han, är det bara rykten och för honom är det viktigt att en omröstning genomförs.

– Kurderna har den rätten, precis som alla andra folkgrupper. Det måste omvärlden respektera. Därför tycker jag att vi ska rösta så att alla får säga sin mening. Sedan är det klart att det inte kommer att gå över en natt. Utan blir det ett ja är det bara en början på en lång process där det ska förhandlas med Iraks centralregering, säger han.

Sammanlagt 5,5 miljoner människor har rätt att rösta i valet. Förutom kurder kommer även andra folkgrupper boende i de aktuella områdena att ges rätt att rösta. Även kurder boende utomlands kan rösta via nätet.