Inrikes #73/2017

Arbetsköpar-ja till lägre löner för nyanlända

På tisdagen skickade LO en förhandlingsframställan till motparten. Redan efter några timmar svarade Svenskt Näringsliv att de var med på tåget. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv nappar på LO:s förslag om att förhandla om lägre lönekonstnader för att skapa jobb för nyanlända. Förslaget presenterades i somras och kan även innebära faktiska lönesänkningar.

I somras presenterade LO sitt förslag för att underlätta att utrikes födda får jobb i Sverige. I förslaget ingick även en öppning för att sänka de nyanländas löner.

På tisdagen skickade centralorganisationen en förhandlingsframställan till motparten. Redan efter några timmar svarade Svenskt Näringsliv att de var med på tåget.

”Det är ett besked vi efterfrågat under en längre tid och välkomnar”, skriver flera arbetsköpartoppar i ett gemensamt pressmeddelande.

Den modell som LO tänker sig ska kunna skrivas in i kollektivavtalen, utbildningsjobb för nyanlända, är på många sätt lik de utbildningsanställningar för unga som redan i dag är verklighet. Men till skillnad från dessa, som inte ska innebär en lägre lön för den anställda, öppnar LO för att en faktisk lönesänkning för nyanlända är acceptabel.

– Det beror på vad staten kan tänka sig att bidra med. En lägre kostnad för arbetsgivaren behöver inte betyda en lägre lön för individen. Var det är för nivåer, vad det handlar om för eventuella subventioner det är nu en öppen fråga, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

När LO presenterade förslaget fick tankegångarna kritik från syndikalistiskt håll i Arbetaren. Att arbetsköparna nu var så snabba på bollen förvånar inte Frederick Batzler, facklig samordnare på SAC Syndikalisterna.

Frederick Batzler, SAC.
Frederick Batzler, SAC. Foto: Privat

– Nej, jag blir inte förvånad och jag blir fortsatt besviken varje gång LO säljer ut arbetsklassen, för det är precis vad de gör här. Det här innebär att skänka en del av kakan till arbetsköparsidan utan att egentligen få någonting tillbaka, säger han.

Förslaget om utbildningsjobben sägs syfta till att häva den tudelning på arbetsmarknaden som uppstått genom att utrikes födda har svårare att få jobb.

Men Frederick Batzler befarar att förslaget i stället kommer att permanentera en sådan tudelning.

– Det finns mycket som tyder på att håller man igen löneutvecklingen för vissa grupper leder det till inte till något annat än en permanent förslumning av delar av arbetsmarknaden, vilket splittrar arbetarklassen, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga