[BOK] Familjen
Kjell Johansson
Weyler, 2017
Jag har just låtit mig uppslukas av en roman där klass, vänskap, solidaritet, men också snåriga relationer och politiska skeenden är centrala i några personers liv från 1930-talets Södermalm i Stockholm till i dag. Kjell Johansson berättar i nya romanen Familjen om de frånskilda vännerna Ellen och Vera, arbetskamrater från korvfabriken, som tillsammans med barnen Sasja, Folke och Sigvard (bokens berättarjag) kommer att utgöra familjen.
Den kommunistiskt övertygade Vera är på många sätt en kontrast till Ellen, men deras vänskap och sammanhållning är ändå okompromissbar. Under kriget engagerar de sig mot nazismen och bildar Anjongruppen, varav samtliga döms till olika långa fängelsestraff. Hårdast döms Vera, som liksom Ellen vid tillfället är gravid.
Veras dotter Sasja får bo sina första år hos Ellen när modern sitter inne på Långholmen. Sasja flyttar senare hem till sin mor, men kommer ändå att växa upp som en syster till sina kusiner, Ellens söner Sigvard och Folke. Syskonrelationer som med tiden kommer att förändras och kompliceras, även om de långa perioder är sammansvetsade.
Genom deras uppväxt, politiska engagemang och högre studier fortsätter så berättelsen genom 1900-talet, med universitetsstudier, demonstrationer och Vietnamrörelse. Upplägget lämpar sig väl för att göra de stora skeendena till delar av berättelsen, som exempelvis ”förbannade ljudligt att de avregleringar och privatiseringar som inletts på 80-talet i Sverige nu blev allt vanligare. Nyliberalismen blomstrade, det gjordes snabba klipp, girighetskulturen bredde ut sig, ett tvåtredjedelssamhälle med en växande underklass kunde skönjas”.
Vi får dessutom följa öst genom Vera, som hennes tårar över Stalins död vilket de andra står undrande inför, liksom hennes idoga vurm för Sovjetunionen och DDR och de därtill politiska motsättningarna mellan familjemedlemmarna, kanske framförallt mellan mor och dotter.
Samtidigt är Familjen också en berättelse om Södermalm från arbetarstadsdel till omvandlingarna med bostadsrätter. Det finns ett stycke där Kjell Johansson förmedlar känslan hos dem som blev kvar som hyresgäster i innerstadens bostadsrättsföreningar, när Ellen undrar om de verkligen får sitta i utemöblerna som bostadsrättsstyrelsen inhandlat till gården. Men grannen Astrid menar att de betalat sin hyra och har lika stor rätt att vara där som ”yuppiessarna”. Mödosamt hjälper sedan de båda gamla kvinnorna en annan av de äldre kvarvarande hyresgästerna, den gamle sjömannen som Astrid brukar sköta om, ut på gården, genom att bära honom på en köksstol.
Precis som när jag läst Johansson tidigare, kommer jag åtskilliga gånger på mig med att bara vilja utbrista hur bra skriven boken är, med ett språk som gör den och dess huvudpersoner levande trots att de inte alltid är helt lätta att ta till sig. Jag roar mig stundom med att försöka föreställa mig huvudpersonerna i de olika scenerna, deras röster och rekvisitan i deras hem genom de olika årtiondena.
Ibland är det gripande vackert. Och när jag lagt ifrån mig den tänker jag hur det även om någon lyckades göra klassresan, i alla fall ekonomiskt, står klart och tydligt att idén om att du kan nå framgång bara du vill och kämpar, inte gäller för de allra flesta.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr