Utrikes #72/2017

Övervikt ett växande problem i Latinamerika

Latinamerikas problem med övervikt bland ländernas befolkning ökar. Mexiko har till exempel gått om USA när det gäller antalet invånare med fetma, en tredjedel av landets vuxna befolkning lider av det, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO. Foto: Ivan Pierre Aguirre/TT

Kampen om maten i Latinamerika handlar inte bara om att bekämpa undernäring och hunger eftersom även övervikt och fetma är ett tilltagande problem. Vid ett FN-möte som hölls i San Salvador under förra veckan var budskapet att regionen behöver en helt förändrad inställning till hur mat produceras, konsumeras och marknadsförs. 

Förändringar krävs i Latinamerika för att minska alla de folkhälsoproblem som förorsakas av mat med dåligt näringsinnehåll. Detta enligt de experter och regeringsföreträdare som deltog i det tre dagar långa möte som organiserades i samarbete av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och den panamerikanska hälsovårdsorganisationen Paho.

Carlos Garzón, Pahos representant i El Salvador, säger att mängder av människor dör av sjukdomar varje år som hade kunnat förebyggas med en bättre balanserad kost.

Julio Berdegué, FAO:s regionala representant för Latinamerika, menar att världsdelen har lång väg kvar i kampen mot både hungern och övervikten. Detta trots att stora offentliga satsningar lett till att 26 miljoner latinamerikaner sedan 1990 har lyfts ovan den nivå där de löper risk att drabbas av matbrist.

– Men under de senaste fem åren har utvecklingen avstannat. Jag är ledsen att behöva meddela att de siffror som FAO inom kort kommer att publicera bekräftar att världen, och även vår region, har upplevt ett bakslag i kampen mot hungern, sade Julio Berdegué vid mötet.

Enligt FAO är minst en femtedel av befolkningen överviktig i 24 av Latinamerikas och Karibiens länder. I Chile, Mexiko och Bahamas ligger siffran på över 30 procent, medan även länder som Uruguay och Argentina har en befolkning där väldigt många är överviktiga.

FN-organet uppger att fetma är ett problem som påverkar utvecklingsmöjligheterna för nästan fyra miljoner barn i Latinamerika och Karibien.

I samband med mötet besökte deltagarna byn Pepenance som ligger i kommunen Atiquizaya, väster om huvudstaden San Salvador. Detta för att ta del av det statliga program som i byns skola har drivits i fyra år för att verka för en hållbar matproduktion.

Inom programmet får eleverna lära sig att odla grönsaker i en egen trädgård, samt erbjuds skolluncher som främst består av grönsaker och andra naturliga produkter som köpts in från lokala jordbrukare. Sammanlagt ingår över 73 000 elever i skolor på den salvadoranska landsbygden i programmet.

Huvudläraren Ana Fajardo berättade att vissa elever tidigare brukade hoppa över sina lektioner eftersom de var undernärda. Men det var innan skolan började servera näringsriktiga och främst vegetariska måltider.

De satsningar på näringsriktiga skolluncher som gjorts i El Salvador och flera andra latinamerikanska länder var en av de frågor som diskuterades på mötet i San Salvador.

El Salvador är ett av 13 länder i regionen som sedan åtta år tillbaka har ingått i en satsning på näringsrika skolluncher som bygger på de resultat som ett liknande program haft i Brasilien. Initiativet stöttas av FAO och den brasilianska regeringen.

Den brasilianska experten Najla Veloso, som arbetar för att stärka programmet, påpekar att det är viktigt att mat som kommer från lokala jordbrukare ingår i satsningen. Detta eftersom det även stärker lokalsamhället. Enligt henne kommer nästan en tredjedel av den mat som dagligen serveras till 42 miljoner elever i Brasilien från lokala jordbrukare. Det är också något som är fastslaget i de regler som omger satsningen.

– Det är mycket viktig att maten köps in från familjejordbruk eftersom det stärker den lokala ekonomin och befolkningen, säger Najla Veloso.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga