Inrikes #71/2017

SD-politiker handlade i vit makt-butik på nätet

Tommy Nilsson (infällda bilden) har handlat från Midgård vid två tillfällen under sin tid som ledamot i kommunfullmäktige i Vellinge. Foto på Tommy Nilsson: Drago Prvulovic/Malmö Bild. Montage: Arbetaren

Den nätbaserade vit makt-butiken Midgård stöttar högerradikala arrangemang och organisationer som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen såväl ideellt som ekonomiskt. Nu har sajtens kundregister läckt och i det återfinns flera aktiva sverigedemokrater. En av dem är Tommy Nilsson, kommunfullmäktigeledamot i Vellinge och bland annat nämndeman i hovrätten och förvaltningsrätten.

Butiken och skivbolaget Midgård har sedan 1990-talet varit en plattform för spridandet av vit makt-musik och fungerar i dag som webbutik. Dess kundkrets består av högerradikaler över hela världen och butiken säljer allt från vit makt-musik till tröjor med rasideologiska och nazistiska motiv.

Nu har Midgårds orderregister mellan 2011 och 2017 läckt. Arbetaren har tagit del av registret och kan konstatera att det bland kunderna återfinns flera aktiva sverigedemokrater. En av dem är Tommy Nilsson, kommunpolitiker i Vellinge och en av de som startade kommunens SD-avdelning.

Tommy Nilsson innehar flera politiska uppdrag åt partiet. Förutom att han sedan 2010 suttit i Vellinge kommunfullmäktige är han även nämndeman i hovrätten och förvaltningsrätten i Malmö.

När Arbetaren ringer upp honom blir han först förvånad över uppgifterna och säger sig inte känna till vare sig butiken eller att han handlat där.

– Jag handlar mycket på nätet och det är mycket möjligt att jag har handlat där, säger han.

Ser du något problem med att som innehavare av politiska uppdrag handla från en vit makt-butik som Midgård?

– Det är inget jag skulle göra. Om jag gjort det måste det vara mycket länge sedan i så fall.

Enligt orderregistret har Tommy Nilsson handlat i butiken vid två tillfällen under sin tid som ledamot i kommunfullmäktige. Hans adress och telefonnummer är detsamma i registret som han har än i dag.

– Du tycks veta vad jag handlat. Jag har handlat Ultima Thule-skivor, men det kallar jag inte vit makt och det är jättelänge sedan.

Just nu ligger Midgårds sajt nere, men så sent som för två månader sedan presenterade männen bakom butiken sig så här: ”Midgård är politiskt obundna och vi hjälper gärna de personer och organisationer som kämpar för ett bättre Sverige.”

Av både utbud och annonser på sidan framgår det åt vilket håll landet ska gå för att bli bättre. Både nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och Blood and Honour annonserar stort för sina arrangemang på webbsidans topp.

Butiken stödjer till olika vit makt-arrangemang och organisationer. Hur ser du på att du varit med och finansierat det?

– Hur ska jag ta reda på vad alla butiker stödjer och gör? Jag tänker inte så mycket om det. Men i dag hade jag inte gjort det.

Vad är det som skiljer i dag från 2013?

– Man vet mer i dag.

Om nazism?

– Bland annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga