Inrikes #70/2017

Polis som sprider rasism i blåsväder även tidigare

När poliserna i Gävle 2014 skulle byta ut sina gamla vita batonger mot en ny modell vägrade polismannen att lämna ifrån sig sin som han menade kunde "slå utav bara fan". För Arbetaren berättar en före detta kollega till den nu omplacerade polismannen att han fortsatte använda den gamla batongen och att det gick "hela vägen upp till chefsnivå för att han skulle få den avplockad". Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den polisman som spridit hatfulla budskap på sin privata Facebooksida har nu anmält Arbetaren för förtal. Det skriver han själv i ett meddelande till tidningen. Samtidigt kommer allt fler uppgifter om polismannens beteende och det utbredda missnöjet med honom bland kollegor.

Det var i onsdags som Arbetaren kunde avslöja att en polis anställd i västra Stockholm använder ett språk som hämtat från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen på sin privata Facebooksida. Bland annat skriver polismannen att han vill ställa statsminister Stefan Löfven inför riksrätt och att Sverige borde stänga sina gränser.

Mannen ville själv inte prata med Arbetaren utan menade att citaten var ryckta ur sitt sammanhang. Men efter att artikeln publicerades hörde han av sig och meddelade att han lämnat in en polisanmälan mot tidningen.

Han har gjort sig känd för att spela ut kollegor mot varandra och är väldigt aggressiv.
Före detta kollega till polismannen

Nu kan Arbetaren avslöja att polismannen, som nyligen påbörjade en ny tjänst i västra Stockholm, tidigare befunnit sig i rejält blåsväder.

– Jag har länge funderat på hur man ska hantera den här personen. Han är helt klart inte lämplig som polis. Folk råkar illa ut i hans närhet, säger en före detta kollega till mannen när hen hör av sig till Arbetaren.

Den före detta kollegan, som vill vara anonym, berättar om ett utbrett missnöje och en rädsla som funnits bland poliser som jobbat i mannens närhet. På sin förra arbetsplats i Gävle gjorde han sig känd som våldsam och manipulativ och Arbetaren har bland annat tagit del av en filmsekvens av en påstådd misshandel, där mannens kollegor försöker lugna honom under ett våldsamt ingripande.

– Det finns så många historier om före detta kollegor som inte velat åka ut på jobb med honom då de varit rädda för att bli anmälda eller tvingade att vittna mot honom då han ofta agerar väldigt våldsamt, säger källan inom polisen till Arbetaren.

Enligt källan ska ett tiotal poliser tidigare hört av sig till sin närmaste chef i oro att behöva arbeta tillsammans med mannen. Han har nu bytt tjänsteort och källan förklarar det som ett sätt ”skapa husfrid” i det förra polisdistriktet.

– Jag har ju egna erfarenheter av honom och det är därför jag inte vill prata öppet. Han har gjort sig känd för att spela ut kollegor mot varandra och är väldigt aggressiv.

Man behöver ingen särskild teknik, utan kan slå utav bara fan.
Polismannen intervjuad i Arbetarbladet 2014

I en artikel i tidningen Arbetarbladet från 2014 intervjuas polismannen med anledning av att polisen ska byta ut sina batonger. Där är han starkt kritisk mot de nya batongerna, som han menar är betydligt sämre. I stället förklarar mannen att han föredrar den traditionella vita batongmodellen.

– Den har en förträfflig konstruktion och är enkel att hantera. Man behöver ingen särskild teknik, utan kan slå utav bara fan, säger han till Arbetarbladet.

Den före detta kollegan förklarar för Arbetaren att polismannen i samband med byte av batong var mycket upprörd.

– Han fortsatte att använda den gamla och det gick hela vägen upp till chefsnivå för att han skulle få den avplockad, berättar hen.

När Arbetaren hör av sig till Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström kan han varken bekräfta eller dementera om någon anmälan mot tidningen kommit in.

– Det är en policy vi har att det är först om någon blir delgiven misstanke vi kan bekräfta en polisanmälan, säger Lars Byström.

Arbetaren har än en gång sökt den aktuella polismannen för att få ta del av den anmälan han säger sig ha gjort. Mannen har dock inte svarat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga