Döda de personer som motsätter sig ett gripande. Det är den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes senaste besked till landets allt mer brutala poliskår. Därmed tyder ingenting på att den blodiga utvecklingen i landet håller på att avstanna i presidentens så kallade krig mot drogerna.
Trots augusti månads omfattande protester i huvudstaden Manila fortsätter president Rodrigo Duterte sina brutala uttalanden. Nu uppmanas polisen att skjuta de personer som motsätter sig att bli gripna – och de redan höga dödstalen riskerar därmed att stiga i det omfattande ”kriget mot drogerna”. Ett krig många bedömare menar slår mot landets fattiga befolkning.
På bara ett år har över 5 000 personer dödats av polis eller maskerade män, som människorättsorganisationer hävdar är utklädda poliser.
Presidenten har, som Arbetaren flera gånger rapporterat om, tidigare lovat fylla Manilabuktens vatten med kriminellas lik, och den senaste tiden har rapporterats som den blodigaste sedan Rodrigo Duterte tog över som president i slutet av juni förra året.
Protesterna i Manila förra veckan uppstod i samband med begravningen av den 17-årige student som fångades på film sedan han obeväpnad fördes bort av civilklädd polis och sedan sköts till döds. Anhöriga och aktivister i huvudstaden bar skyltar med orden ”Sluta döda de fattiga” enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP.
Trots det höjer presidenten nu tonläget ytterligare med sitt senaste uttalande.
– Jag tror att det är ett sätt att visa att han har kommandot. Ett sätt att profilera sig och bygga upp sin maktbas ytterligare, säger Lena Karlsson, som är redaktör på Utrikespolitiska institutet och följer utvecklingen i Filippinerna, till Arbetaren.

Protesterna kan dock visa sig ge effekt. Katolska kyrkan, som är en stark maktfaktor i landet, har gång på gång höjt rösten mot den brutala politiken.
Lena Karlsson tror dock inte att skakande avslöjanden om situationen i landet och omfattande internationella protester från människorättsorganisationer kommer att påverka presidenten.
– Omvärlden känns väldigt upptagen med andra frågor just nu och då är Filippinerna avlägset. Visst hörs kritik men inte så kraftig som man kan förvänta sig.
En rapport publicerad av Amnesty international tidigare i år visar bland annat hur polisen, som arbetar efter listor med overifierade namn på personer som påstås använda eller sälja droger, stormar in i hus och skjuter ned obeväpnade människor.
Polisen själv menar ofta att de blivit beskjutna först, något som bedöms högst osannolikt. Enligt rapporten tjänar polisen mer pengar ju fler som skjuts och pengarna betalas ofta ut kontant.
Man finner inga ord, det måste bara upphöra.
Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty
Det senaste uttalandet från presidenten om att polisen ska skjuta de personer som motsätter sig att gripas ser Amnesty som ett tydligt tecken på att inget ännu är på väg att förändras.
– Det är utomrättsliga avrättningar de handlar om och de är sanktionerade från högsta ort. Man finner inga ord, det måste bara upphöra, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty med ansvar för bland annat folkrättsfrågor till Arbetaren.
Hur ser du på omvärldens reaktioner på vad som händer i landet?
– Jag tycker alltid omvärlden kan reagera mer när det gäller mänskliga rättigheter. Men det här måste få ett slut, Duterte avrättar sin egen befolkning.