Litteratur #66/2017

Vett och etikett som skjuter över målet

Statens medieråd vill lära unga kommunicera mer städat på nätet med hjälp av serieboken Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker? Foto: TT

[BOK] Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker? Medverkande: Nina Hemmingsson, Frida Malmgren, Stephanie Abdallah, Elin Lucassi, Martin Kellerman, Lina Neidestam, Ola Larsmo med flera. Statens medieråd och Kartago, 2017 Statens medieråd har, i samarbete med Kartago förlag, givit ut Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker? Det är en seriebok, […]


[BOK] Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker?
Medverkande: Nina Hemmingsson, Frida Malmgren, Stephanie Abdallah, Elin Lucassi, Martin Kellerman, Lina Neidestam, Ola Larsmo med flera.
Statens medieråd och Kartago, 2017

Statens medieråd har, i samarbete med Kartago förlag, givit ut Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker? Det är en seriebok, men volymen innehåller även kortare texter.

Syftet är att sätta fokus på hur människor, framförallt unga skriver till varandra på internet och innehåller såväl strategier för att hantera både ovälkomna ”kukbilder” som rasism, samt informera om det rent juridiska. Vilket naturligtvis är bra och viktig information.

Annars är det här bok som nog kan misstänkas skjuta över målet och frågan är hur den kommer tas emot? Osökt kommer jag att tänka på de där undersökningarna om ungdomars alkohol-, sex- och drogvanor som gjordes på högstadiet och diverse präktigt kampanjmaterial som sällan nådde rätt personer.

Insikten om vad som bottnar i strukturella problem kan visserligen anas hos några av de medverkande och Alexandra Pascalidou vittnar om att hatbrev kom med posten förr, men en statlig nätetikettbok lär ju knappast komma åt roten till det onda.

Ibland blir det dessutom högst tvivelaktigt vart man är på väg här. Till exempel som när serietecknaren Frida Malmgren låter oss veta att internet är demokratiskt för där kan alla höras, men att utan auktoriteter online ”blir vi mer benägna att balla ur” och hamna i en ”Flugornas herre”-situation. Komplett illustrerad i en ruta med spetsat grishuvud och förvildade pojkar skuttande i bakgrunden!

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp