Retro #66/2017

Plädering för en ny arbetsmarknadsmodell

Sune Blom (t v) tillsammans med Gunnar West (bilden ursprungligen publicerad i Arbetaren nr 17, 1978). Foto: Arbetaren

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några artiklar – i dag en opinionsartikel från SAC:s dåvarande generalsekreterare från 1975.

Arbetaren ägs sedan starten 1922 av fackförbundet SAC Syndikalisterna. Genom åren har SAC, med olika grad av framgång, verkat för fackliga modeller bortom de sedvanliga kollektivavtalslösningar som dominerat i Sverige.

I den här opinionsartikeln från Arbetaren nummer 9 år 1975 argumenterar SAC:s dåvarande generalsekreterare (under denna period benämndes befattningen kort och gott ”sekreterare”) Sune Blom för införandet av en reviderad form av registermetoden på arbetsmarknaden – alltså att arbetarna själva ska sätta priserna på sitt arbete utan köpslående med arbetsköparsidan.

Han lyfter bland annat fram att de dåvarande yrkesdykarna inom Malmö LS, som senare ombildades till Yrkesdykarnas samorganisation (det vill säga en LS med medlemmar i hela landet) tillämpade ett prissystem som de fastställt på egen hand.

Högerklicka på artikelsidan från Arbetaren 1975 nedan för att få upp den i större format, eller klicka här här för att öppna artikeln som pdf-fil!

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp