Utrikes #66/2017

Brittiska sophämtare utropar strejkseger

Högar med svarta sopsäckar kantade under strejken Birminghams gator. Foto: Tomwsulcer/Wikimedia Commons

Englands största fackförbund, Unite, förklarade förra veckan den två månader långa sopstrejken i Birmingham avslutad. Detta efter att de deklarerat att de vunnit striden.

Det har inte gått Birminghamborna förbi att det varit sopstrejk i staden. Råttor, maskar och dålig lukt har förfärat invånarna. Upp emot 12 000 personer undertecknade en namninsamling om önskad återbetalning på sin kommunskatt, eftersom en “buffé för råttor” tagit över staden.

I två månader har sophämtarna, organiserade i Englands största fackförbund Unite, strejkat. Men förra veckan var det över. Beskedet
kom lagom till att arbetarna skulle rösta om att förlänga strejken ända till jul.

I grunden handlar det om nedskärningar, mer än 120 jobb var i fara, enligt fackets uppgifter. Det är till följd av kommunens besparingsåtgärder. Omstruktureringar i sophanteringen som utöver ett stort antal uppsägningar också skulle innebära lönesänkningar – upp till 5 000 pund mindre per år för vissa anställda.

Facket och hundratals sophämtare svarade på farhågorna med en strejk. Men nu menar man att båda parter gjort framsteg i den långvariga konflikten. Det var efter att den externa medlande parten Acas kopplades in. Kommunen gick efter förhandlingar med på att en del av tjänsterna skulle få vara kvar och således har sophämtningen nu återupptagits.

Parterna kommer dock att fortsätta förhandlingarna för att komma överens om hur verksamheten kan förbättras och vilka besparingar som är möjliga att göra. Facket har också gått med på att rekommendera sina medlemmar att acceptera förändringar gällande schema, inklusive att acceptera en arbetsvecka på fem dagar i stället för den de har nu, som är på fyra dagar.

Huruvida det blir en seger för sophämtarna i slutändan återstår att se.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga