Inrikes #63/2017

”Enormt resursslöseri från företagets sida”

”Allt är ju fortfarande helt åt helvete dåligt skött”, säger hamnarbetaren och fackaktivisten Erik Helgeson om APM Terminals agerande i Göteborgs containerhamn. Foto: Adam Ihse/TT

Ytterligare en allvarlig olycka inträffade i början av augusti i Göteborgs hamn. Samtidigt fortsätter strulet runt de aviserade uppsägningarna av hamnarbetare.

En hamnarbetare fördes till sjukhus förra veckan efter att en maskin- och containerskrinda vält på terminalområdet i Göteborgs containerhamn. Containern som var fylld med papper skulle fraktas över området på tisdagen.

Hamnarbetaren Erik Helgeson säger till Arbetaren att det här är tredje gången en vältolycka av det här slaget inträffar. Det är enligt honom alltid skrindan som välter och i två av tre fall har den också dragit med sig maskinen.

– Bolaget går aldrig ut med olyckor och vi vet inte så mycket eftersom vi fortfarande väntar på haveriutredningen, säger Erik Helgeson till Arbetaren.

Hamnarbetaren fick föras till sjukhus efter olyckan, men kunde senare samma dag åka hem. Han rapporteras inte få några bestående men.

Erik Helgeson, som också är aktiv i Hamnarbetarförbundet, menar att man påtalat det här felet under ett och ett halvt år och att fortfarande ingenting skett. Något som han menar hänger samman med ledningens bristande respekt för skyddsombuden.

– Det är jättemycket grejer kring den här hanteringen som varit påtalat nu i ett och ett halvt år, men det är ingenting som blivit åtgärdat. Det är klart det går att förebygga, men upplevelsen från våra skyddsombud är att de jobbar i väldigt stark motvind.

Samtidigt fortsätter oklarheterna kring uppsägningarna i hamnen, som Arbetaren tidigare rapporterat om.

– Vi har haft informationsmöte med de uppsagda nu förra i veckan och sedan har det varit medlingsmöte nu i dag, då vi ska gå igenom allting. Men allt är ju fortfarande helt åt helvete dåligt skött, säger Erik Helgeson, och fortsätter:

– Folk lämnar in egen dokumentation för att bolaget missat 4 månaders eller 2 års anställningstid. Sedan får de tillbaka en lapp efter en månad där det står att de arbetat 5,88 dagar extra. Hur kan de ens få det till det? Det är en sådan Kalle Anka-process så det liknar ingenting.

Det är en sådan Kalle Anka-process så det liknar ingenting.
Erik Helgeson, hamnarbetare och aktiv i Hamnarbetarförbundet

Just nu håller Hamnarbetarförbundet på att förbereda inför tvisteförhandlingarna i höst samt inför kommande rättsprocesser. När det kommer till engagemanget hos medlemmarna säger Erik Helgeson att han inte är direkt orolig. Däremot är det många som lessnat rejält på företaget, säger han.

– Det orosmoln som finns är väl att folk är trötta på företaget och söker andra jobb. Sedan är det enormt resursslöseri från arbetsgivarens sida, men det verkar bolaget inte bry sig om.

Erik Helgeson tycker ändå att stämningen i kollektivet är god och att det fortsatt är bra sammanhållning.

– Om ambitionen är att bli av med fackföreningen så har bolaget inte kommit en meter på ett och ett halvt år. Vi är beredda på att det blir en tuff höst för om APM avvisar massa gods så blir det förstås svårt för många av oss att försörja oss.

Dock tror han det är många som har tillförsikt och tror att hamnen förr eller senare måste börja fungera igen.

– Vi är lugna men sedan kan jag väl säga att väldigt många så klart tycker illa om företagsledningen. På alla poster, säger han.

Arbetaren kommer rapportera kontinuerligt kring uppsägningarna och den fortsatta konflikten i Göteborgs hamn.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga