Inrikes #62/2017

Norge ansluter till svenska Ship to Gaza

De svenska och norska båtarna kommer att färdas mot Gaza i ett nytt försök att ”bryta den inhumana och illegala blockaden”, som Ship to Gaza Norge och Sverige skriver i ett gemensamt pressmeddelande från förra veckan. På bilden Jeannette Escanilla och Torstein Dahle. Foto: Gudrun Romeborn

Ett nytt försök att bryta Israels blockad av Gazaremsan planeras. Nu ansluter sig Ship to Gaza Norge till det svenska Ship to Gaza i en armada av båtar.

”Armadan för Gaza”, med parollen ”Armed with peace and solidarity”, är ett nytt försök att bryta blockaden av Gazaremsan.

Nu ansluter sig även den norska gruppen med minst en båt.

– Vi är så klart väldigt glada att Ship to Gaza Norge ansluter sig till oss, fler länder borde ta efter och göra detsamma. Det är akut att bryta tystnaden om situationen och agera för att Israel ska stoppa förödelsen av Gaza, säger Jeannette Escanilla, ordförande Ship to Gaza Sverige, till Arbetaren.

Hon berättar också att de i år planerat två turnéer med båt och husvagn som kommer resa runt och besöka platser runt om i södra Sverige. Både för att informera om nästa års aktion, det vill säga ”Armada for Gaza”, om arbetet inom organisationen och om hur man kan bidra och engagera sig för att vara med och häva blockaden.

–Vi reser också runt i Sverige för att samla pengar för inköp av båtar som ska med i armadan, vi har redan köpt vår första båt, säger hon till Arbetaren.

Jeannette Escanilla, ordförande Ship to Gaza Sverige.
Jeannette Escanilla, ordförande Ship to Gaza Sverige. Foto: Gudrun Romeborn

Armadan av båtar, som kommer avgå någon gång under nästa år, kommer ta vägen ned genom Europa i syfte att sprida kunskap och information. Vidare kommer de svenska och norska båtarna att fortsätta ned mot Gaza i ett nytt försök att ”bryta den inhumana och illegala blockaden”, som Ship to Gaza Norge och Sverige skriver i ett gemensamt pressmeddelande från förra veckan.

Den här gången har de valt att lägga extra fokus på Gazas barn och unga, som ofta lyfts fram som särskilt hårt drabbade av ockupationen och dess konsekvenser.

– Över 50 procent av befolkningen i Gaza är barn varav de som är 10 år redan upplevt tre krig där majoriteten lider av posttraumatiskt stressyndrom. Vi anser att dessa barn och ungdomar har samma rätt till skola, hälsovård, trygghet och säkerhet som andra. Vi kräver deras rätt till mänskliga rättigheter och framtidstro, säger Jeannette Escanilla till Arbetaren.

Torstein Dahle, ordförande för Ship to Gaza Norge, säger i ett pressmeddelande att attackerna mot Gazas fiskeindustri bidrar till livsmedelsbrist och undernäring bland barn och unga.

– Många av dem (barnen) utvecklar svåra hälsoproblem på grund av undernäring och grymma krigsupplevelser. Norska Ship to Gaza har främst arbetat med förutsättningar för Gazas fiskare, som angrips så gott som dagligen av den israeliska flottan, säger Torstein Dahle.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga