Stripa fällde en regering

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn – i dag en artikel från 1988 om ett besök i det i delar av arbetarrörelsen mytomspunna Stripa i Västmanland.

Den 1 maj 1925 utbröt en strejk vid Stripa gruva i Guldsmedshyttan i Västmanland. Merparten av gruvarbetarna i Stripa var organiserade i Guldsmedshyttans lokala samorganisation av SAC Syndikalisterna.

Förvecklingarna i kölvattnet av konflikten ledde till att den dåvarande regeringen fick avgå.

När Arbetaren besökte Stripa 1988 fanns det fortfarande några invånare kvar som hade egna minnen från de hårda strejkåren. Sedan 2006 är Stripa gruva ett byggnadsminne, och beskriver sig som ”den enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag”.

Läs mer om Stripakonflikten, med utdrag ur Arbetarens rapportering från 1927, här.

Högerklicka på artikelsidorna från Arbetaren 1988 nedan för att få upp dem i större format, eller klicka här för att öppna hela artikeln som pdf-fil!