Inrikes #58/2017

Nio arbetare till sjukhus efter gruvbrand i Kiruna

Branden uppstod på 640 meters djup i LKAB:s gruva i Kiruna. Nio personer fick föras till sjukhus sedan de fått brandrök i lungorna. Foto: Henrik Montgomery /TT

Tisdagens brand i LKAB:s gruva i Kiruna behövde tack och lov inte kosta några arbetare livet. Men bolaget ser allvarligt på händelsen och utreder nu hur branden kunde uppstå.

En brand uppstod på tisdagskvällen i en lastbil på 640 meters djup i LKAB:s gruva i Kiruna. Innan släckning av branden påbörjades ett sökningsarbete efter två saknade personer som snart återfanns.

Fem brandmän fick lämna området och ta sig uppför en rökfylld gång efter att en av LKAB:s brandbilar gått sönder nere i gruvan. Trots andningsskydd behövde totalt nio personer uppsöka vård efter att eventuellt ha andats in brandrök.

Fredrik Björkenwall är kommunikatör på LKAB och säger att företaget ser allvarligt på gruvbränder och komplexiteten i släckningsarbetet.

– Vi anmäler alla sådana händelser till Arbetsmiljöverket och har redan i dag kontaktat fabrikören som ska undersöka orsaken till att bilen fattade eld, säger han till Arbetaren.

Samtliga drabbade har återhämtat sig och arbetet i övriga delar av gruvan fortgår som vanligt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga