Utrikes #56/2017

Färre Hamburgpoliser skadade än rapporterat

Polisinsats i Hamburg under G20-mötets första dag. Mer än hälften av de 476 skadade poliser det rapporterats om hade enligt BuzzFeed News anmält sig sjuka eller skadade innan protesterna började. Foto: Matthias Schrader/TT

Den tyska polisen tycks ha överdrivit siffrorna på hur många poliser som egentligen skadades i sammandrabbningarna med demonstranter under G20-toppmötet i Hamburg. Det visar en översikt som BuzzFeed News sammanställt.

Enligt det delstatliga inrikesdepartementet i Hamburg har 476 poliser skadats eller rapporterats sjuka under perioden mellan den 22 juni och 10 juli. Toppmötet och motdemonstrationerna pågick dock under 6 till 9 juli. Under den här perioden skadades enbart 231 poliser.

Enligt BuzzFeed News, som undersökt det hela, betyder detta alltså att mer än hälften av de 476 skadade poliserna hade rapporterat sig sjuka eller skadade innan protesterna började.

Hur Hamburgspolisen fått det så om bakfoten i de officiella siffrorna vet det delstatliga inrikesdepartementet inte. Hamburgs polis, som först gått ut med siffran 467 skadade, menar i sin tur att det inte fanns några uppgifter om antalet poliser som skadats före upploppen och att det inte var möjligt att få en ordentligt översikt på grund av den turbulenta situationen. Det enda de kunde bekräfta var att 74 poliskonstaplar rapporterats skadade innan sammandrabbningarna började den 6 juli.

Men bara två av poliserna från den tyska federala polisstyrkan som arbetade under G20-protesterna betecknas officiellt allvarligt skadade. Ingen av de 16 tyska delstaterna har rapporterat någon av sina poliser som allvarligt skadade.

Trots detta underströk Hartmut Dudde, chefen för polisoperationen under G20-mötet, på en presskonferens, att de 476 polisernas skador mellan den 22 juni och 9 juli berodde på bland annat ”träffar mot ansiktet med pyroteknik”, att ”en cykel kastats från en bro”, ”hjärnskakning”, ”stenar och flaskor kastade av demonstranter” samt ”splitter som träffat poliserna under visiret” på hjälmarna.

Enligt Buzzfeed News kunde dock mer än 95 procent av de poliser som registrerats som skadade mellan den 22 juni och den 9 juli återkomma till arbetet efter en kort behandling på plats. Endast 21 av de 476 poliser som Dudde hänvisade till var fortfarande så pass illa däran att de inte kunde återkomma till arbetet nästa dag.

Det finns också uppgifter om att många av de rapporterade skadorna under tiden för toppmötet inte hade någonting alls att göra med demonstranterna. Mycket berodde till exempel på uttorkning, utmattning och cirkulationsproblem på grund av långa arbetspass och tunga arbetskläder. Detta bekräftar både inrikesministeriet i Brandenburg i ett e-postmeddelande samt Rafael Behr, professor vid polisakademin i Hamburg, till BuzzFeed News.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp