Utrikes #55/2017

Argentina storsatsar på järnvägstransporter

Argentinas järnvägar privatiserades under 1990-talet, men på senare år har en stor del av järnvägsnätet förstatligats igen, på grund av det bristande underhållet. Nu vill regeringen prioritera järnvägen på nytt. Foto: Presidencia de la Nacion/Wikimedia Commons

Argentina satsar nu mångmiljardbelopp på nya järnvägar – både för transporter av gods och människor. Och ytterligare tågsatsningar kan vara på gång.

Tidigare var järnvägstrafiken mycket viktig för Argentinas utveckling, men under 1950-talet lades många tåglinjer ned och järnvägsnätet nästan halverades.

Nu planerar dock landet att återuppliva järnvägarna för godstrafik, men också som allmänt kommunikationsmedel – i synnerhet runt huvudstaden Buenos Aires, ett område där mer än en tredjedel av landets befolkning bor. Det finns även planer på att bygga ut järnvägsnätet mellan olika städer.

Argentinas järnvägar privatiserades under 1990-talet, men på senare år har en stor del av järnvägsnätet förstatligats igen, på grund av det bristande underhållet.

Förra året lanserade regeringen en järnvägssatsning på många miljarder kronor fram till år 2023 i syfte att modernisera befintliga järnvägsnät och bygga nya linjer. Kina kommer att stå bakom en stor del av satsningen, som även innebär att närmare 3 500 nya vagnar och över 100 nya lok ska köpas in från Kina.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga