Sida stoppar bistånd till abortvägrare

Den svenska biståndsmyndigheten Sida kommer att upphöra med biståndsutbetalningar till organisationer som väljer att underkasta sig USA:s krav att sluta jobba med aborter. Det meddelade myndigheten i tisdags.

– Vi ser till att de svenska pengarna används till det vi vet är rätt. Att kvinnor får bestämma äver sin egen kropp, har rätt till säkra aborter och när man faktiskt föder barn, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin till Sveriges Radio.

Bara tre dygn efter sitt tillträde som USA:s president i januari i år undertecknade Donald Trump beslutet om att återinföra den kontroversiella Global Gag-regeln. Den fryser allt amerikanskt stöd till organisationer som främjar abort.

– Dödligheten bland de som nu kommer tvingas genomföra illegala aborter kommer att öka och som vanligt är det de mest utsatta och fattiga kvinnorna som kommer att drabbas hårdast, sade Kristina Ljungros, då ordförande för RFSU, till Arbetaren i samband med beslutet.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin hoppas nu att det svenska beslutet ska inspirera andra biståndsorgan att göra samma sak, och alltså agera tvärtemot USA:s policy.