Inrikes #53/2017

Otrygghet i NMR:s spår under Almedalsveckan

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens deltagande i Almedalsveckan gick inte obemärkt förbi. Bland annat brände de Pride- och socialdemokratiska flaggor och uppträdde så hotfullt att polisen omhändertog minst en person. I mitten av bilden NMR:s talesperson Per Öberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nordiska motståndsrörelsens deltagande under Almedalsveckan slutade i hot och skadegörelse. – Deltagare som förstör så mycket för andra och dessutom polisanmälts ska inte få delta i Almedalsveckan, anser Peter Forsberg, ledamot i distriktskommittén för SAC Syndikalisternas Stockholm-Gotland-distrikt.

Natten mot lördagen blev SAC Syndikalisternas tält i Almedalen vandaliserat och omkullkastat. Under lördagseftermiddagen fick medlemmar i fackförbundet motta glåpord om det inträffade från Nordiska motståndsrörelsen som indikerade att deras medlemmar utfört sabotaget. En anmälan till polis är upprättad, men fackförbundet anser att deras uppmaning om förebyggande arbete inte tagits på allvar av varken Region Gotland eller polisen i Visby.

”Demokrati och yttrandefrihet i Almedalen har detta år inte utökats utan i stället begränsats”, skriver SAC Syndikalisternas Stockholm-Gotland-distrikt i ett pressmeddelande.

Peter Forsberg.
Peter Forsberg. Foto: Toivo Jokkala

Peter Forsberg, som är ledamot i distriktskommittén, berättar att Syndikalisterna på förhand skriftligt krävt utökad säkerhet av arrangörer och polisväsen.

– Vi fick svaret att polisen inte tillhandahåller stående patrull utan att patrulleringen kommer att ske över större ytor. Uppenbarligen räckte inte det, tältet och materialet inuti var helt förstört, säger han till Arbetaren.

SAC blev också lovade en tältplats långt ifrån NMR med hänsyn till det bombdåd Syndikalistiskt forum i Göteborg utsattes för tidigare i år och den hotbild som finns mot dem från Nordiska motståndsrörelsen. Inte heller det kravet följdes – Peter Forsberg berättar att det var max 150 meter mellan tältplatserna.

Syndikalisterna är inte de enda som drabbats av NMR:s skadegörelse. Bland annat har de bränt Pride- och socialdemokratiska flaggor och uppträtt så hotfullt att polisen omhändertagit minst en person.

Magnus Kolsjö är vice förbundsordförande för RFSL och hade lämnat Almedalen när NMR tände eld på RFSL:s medförda Prideflaggor. Sådan typ av skadegörelse är inget nytt för förbundet, som under året råkat ut för ett 40-tal incidenter av skadegörelse utförda av NMR.

– Vi uppmanar alla våra lokala förbund att anmäla alla typer av skadegörelse och rapportera till oss i förbundet. Polisen har inte alltid varit pigg på att vi anmäler händelserna då det ofta drar ned deras uppklarningsstatistik, säger han till Arbetaren.

– De har stannat på sin fläck dagtid för att nattetid utföra räder mot andra tält och förstöra saker. Grannar till NMR har upplevt ett sådant obehag att polisen bett dem flytta sina tält då de inte kunnat garantera säkerheten. Det borde ju vara tvärtom kan man tycka, säger Peter Forsberg.

Grannar till NMR har upplevt ett sådant obehag att polisen bett dem flytta sina tält då de inte kunnat garantera säkerheten.
Peter Forsberg, Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna

Flera operativt ansvariga från Region Gotland har lovat att titta på eventuella försäkringar som skulle kunna täcka förstört material och hjälpt till att röja undan. Peter Forsberg är kritisk till den högsta ledningen som inte öppet uttryckt lika stor förståelse. Han hoppas att arrangörerna har lärt sig av sina misstag och nästa år väljer att neka Nordiska motståndsrörelsen plats.

– Deltagare som förstör så mycket för andra och dessutom polisanmälts ska inte få delta i Almedalen. Tyvärr tvivlar jag på att anmälan kommer att få påföljder. Man kan inte polisanmäla en hel organisation.

Hur SAC väljer att göra nästa år kan han inte svara på än.

– Vi ska hålla ett fysiskt möte i distriktet i höst och prata vidare om åtgärder och framtiden för SAC i Almedalen.

Vi kommer att samla in de åsikter som kommer fram när vi får in svar från arrangörerna via vår utvärderingsenkät.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan för Region Gotland

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan för Region Gotland, berättar att ledningsgruppen har varit i kontakt med SAC Syndikalisterna och nu väntar på att polisens utredning ska bli färdigställd.

– Eventuella skadeståndskrav kommer att åläggas den eller dem som anses skyldiga, säger hon till Arbetaren.

Hur det resoneras kring en eventuell ansökan från Nordiska motståndsrörelsen om att vara med även nästa år vill hon inte gå in på.

– Vi kommer att samla in de åsikter som kommer fram när vi får in svar från arrangörerna via vår utvärderingsenkät. Vi kommer också att kontakta de arrangörer som hade markplats i anslutning till NMR:s tält under de dagar som denna organisation fanns på plats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga