Retro #51/2017

”Strejken vid LKAB centralismens bankrutt”

SAC Syndikalisterna och SAC-ägda Arbetaren ville slå ett slag för sina fackliga och samhälleliga visioner i samband med gruvstrejken 1969. En fyrsidig strejkspecialtidning trycktes upp. Foto: Pressens Bild/TT

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn – i dag det "Strejkextra" som Arbetaren lät trycka 1969 med anledning av den stora strejken vid det statliga gruvbolaget LKAB.

Gruvstrejken vid LKAB 1969–1970 var en ickevarslad och icke LO-förankrad konflikt som omfattade mer än 4 500 gruvarbetare i Kiruna, Luleå, Malmberget och Svappavaara mellan den 9 december 1969 och den 4 februari 1970. Strejken har erövrat en plats i svensk arbetarrörelsehistoria och är ännu mellan varven föremål för diskussioner och analyser.

Så här skrev till exempel Toivo Jokkala på ledarplats i Arbetaren den 19 maj i år:

”En av huvudfaktorerna bakom den stora gruvstrejk som lamslog statliga LKAB ett par månader runt årsskiftet 1969–70 var (…) företagets laborerande med nya metoder för att ’effektivisera’ arbetet. Ett vid den tiden nytt och för chefer rafflande tidsstudiesystem, Universal Maintenance Standards, UMS, infördes; alla arbetsuppgifter tidsstuderades (tillryggalägga 7 till 14 meter till fots – 3,6 sekunder, bruka hammare 1 till 5 slag – 3,5 sekunder), och de anställdas ackord sattes med de studierna som grund. Förutom att lönen blev låg upplevde arbetarna att de behandlades som maskiner.

Ett av de strejkandes krav, som också till slut gick igenom, var att tidsstudie- och ackordssystemet skulle avskaffas och månadslön införas.”

SAC Syndikalisterna och SAC-ägda Arbetaren ville naturligtvis ta chansen att slå ett slag för sina fackliga och samhälleliga visioner i samband med strejken. En fyrsidig strejkspecialtidning, riktad till gruvarbetarna, trycktes upp 1969. Vi återpublicerar den här.

Högerklicka på artikelsidorna nedan för att få upp dem i större format, eller klicka här för att öppna hela artikeln som pdf-fil!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar