Signerat #46/2017

Mediernas fatala flathet

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

SVT Aktuellt bjuder in en kvinna för att prata om förtroendet för medierna – utan att kolla upp vem hon är. På Aktuellt-redaktionen förvandlas en nazist till mediekritisk, pensionerad undersköterska. Samtidigt fortsätter flyktingboenden att brinna och utanför Migrationsverket i Malmö kör en bilist rakt in bland en grupp irakier som demonstrerar för rätten till asyl.

Man kan bli matt för mindre. När frågan om det sjunkande förtroendet för de etablerade medierna diskuterades i SVT:s Aktuellt under måndagskvällen intervjuades en kvinna presenterad som ”pensionerad undersköterska”. Uppgivet tittade hon in i kameran och förklarade att hon var ”jättebesviken på gammelmedia” kring rapportering som rör invandring. I stället, berättade hon, läser hon så kallad alternativmedia och bloggar för att få sina nyheter. Tv:n hade hon kastat ut och radion lika så.

Själva sakfrågan som rasat på sociala medier och debattsidor de senaste veckorna bygger på en undersökning från statliga Medieinstitutet som visar just det. Att förtroendet för bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television minskar i just rapporteringen som rör invandring.

Samtidigt tycks allt fler läsa på högerradikala och rasistiska sajter, som den till Sverigedemokraterna nära knutna Avpixlat och andra brunblåa slasksajter med liknande innehåll. En obehaglig utveckling naturligtvis och ett jätteproblem för public service. Frågan måste givetvis tas på största allvar och blir en svår nöt att knäcka om tittare och lyssnare ska lockas tillbaka utan att det för den delen ruckas på objektiviteten.

Tyvärr blev det platt fall och magplask igen för Aktuellt då det strax efter inslaget framkom att den pensionerade undersköterskan även varit aktiv på den öppet nazistiska och våldsbejakande sajten Nordfront, driven av den mycket militanta organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

”Det borde vi naturligtvis ha tagit reda på”, pudlar Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson på Twitter och menar att det brustit i redaktionens researchjobb.

På Aktuellt-redaktionen förvandlas en öppen nazistsympatisör till mediekritisk, pensionerad undersköterska.

Den fatala flatheten att inte ens bemöda sig till den enklaste bakgrundskoll av intervjupersoner, särskilt i detta minst sagt brännande ämne, kommer dessutom bara någon vecka efter det att SVT-profilen och Publicistklubbens nyvalde ordförande Anna Hedemo i en vimsig Expressen-debatt försöker få det till att många journalister mörklägger den så kallade ”invandringsfrågan”.

Anna Hedemo, som för övrigt ställde sig frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige” i en debatt 2012, delar alltså kritiken mot den egna kanalen och dess rapportering och placerar sig plötsligt bland den allt större skaran besvikna tittare (och lyssnare) som ofta beskriver sig som ”Sverigevänner”.

Samtidigt som debatten rasar fortsätter hem för ensamkommande att brinna, nazister smäller bomber utanför flyktingboenden, gränserna kontrolleras hårdare än någonsin förr och utanför Migrationsverket i Malmö kör en bilist rakt in bland en grupp irakier som demonstrerar för rätten till asyl.

Och på Aktuellt-redaktionen förvandlas en öppen nazistsympatisör till mediekritisk, pensionerad undersköterska. Men en sak har de givetvis rätt i, där på SVT: Frågeställningen är ytterst relevant. Mitt förtroende för public service har nämligen också fått sig en rejäl törn. Det var länge sedan Sverige kändes så kallt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984