Utrikes #46/2017

Brist på vatten ett allt större hot världen över

Vattenbrist, tilltagande torkor, ökenspridning och minskad matsäkerhet leder till att allt fler människor drivs bort från sina hem. Här klimatflyktingar i Somalia i februari i år. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

FN:s organ mot ökenspridning varnar för att 1,8 miljarder människor år 2025 kommer att bo i områden med allvarlig vattenbrist samtidigt som två tredjedelar av världens befolkning kommer att känna av vattenstress.

FN-organet UNCCD uppger att efterfrågan på vatten kommer att öka med 50 procent fram till år 2050, och att brist på vatten utgör en av framtidens allra största utmaningar. Torkor och vattenbrist anses ha mycket långa skadeverkningar, som slår hårt både på kort och lång sikt.

Det finns även en risk för att vattenbrist, tilltagande torkor, ökenspridning och minskad matsäkerhet ska leda till allt fler migranter och klimatflyktingar.

UNCCD understryker att det krävs insatser från alla sektorer för att förbättra beredskapen för torkor, samtidigt som känsliga ekosystem skyddas. Organet slår fast att torkor utgör en smygande fara som får enorma socioekonomiska och miljömässiga skador som även ”förorsakar fler dödsfall och driver fler från sina hem än någon annan naturkatastrof”.

UNCCD:s chef Monique Barbut påpekar att många av världens flyktingar kommer från regioner som löper risk för torkor och där det ofta råder brist på vatten. Hon säger att dessa fenomen kan leda till en ökad risk för konflikter och även förvärra redan pågående konflikter.

– Det kan finnas bidragande faktorer som gör det omöjligt för människor att stanna, som politiska spänningar, svaga institutioner, ekonomiska orättvisor, brist på sociala skyddsnät eller rivalitet mellan olika grupper. Ett välkänt exempel är den långvariga torkan och vattenbristen som rådde mellan 2006 och 2010 i Syrien, har Monique Barbut sagt i ett uttalande till nyhetsbyrån IPS.

Enligt UNCCD går tolv miljoner hektar odlingsbara jordar förlorade varje år på grund av torkor och ökenspridning. Det innebär även att stora mängder mat som annars hade kunnat produceras där går förlorade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984