Utrikes #45/2017

May i förhandlingar om makten trots valfiaskot

Theresa May lämnar Tories högkvarter i London på fredagsmorgonen. Foto: Frank Augstein/TT

Det blir ingen egen majoritet för Tories i det brittiska parlamentet. I stället beskrivs valet som ett totalt fiasko och en katastrof för den konservativa premiärministern Theresa May, som trots det dåliga resultatet väljer att sitta kvar.

”Mayhem” och ”Mayday-May” är bara några av de många bitska rubrikerna i de brittiska tabloidtidningarna i dag. Nyvalet som utlystes av Theresa May i april var tänkt att ge det konservativa regeringspartiet stärkt majoritet inför sommarens Brexitförhandlingar med EU. I stället blev det precis tvärt om.

Partiet tappar tolv av sina mandat samtidigt som Labour går kraftigt framåt, med 29 nya platser i parlamentet. Många av de väljare som pratat med media har förklarat att de är trötta på de omfattande nedskärningarna inom den offentliga sektorn som Tories genomfört de senaste sju åren.

Tories är visserligen fortfarande störst men Labour, med Jermey Corbyn i spetsen, lyckades alltså stärka sin ställning i oppositionen. Nu befarar många politiska experter ett parlamentariskt kaos och en eventuell regeringskris.

Labours ledare Jeremy Corbyn vinkar glatt när han lämnar sitt hem i norra London på fredagsmorgonen. Han uppmanar Theresa May att avgå efter hennes valförlust.
Labours ledare Jeremy Corbyn vinkar glatt när han lämnar sitt hem i norra London på fredagsmorgonen. Han uppmanar Theresa May att avgå efter hennes valförlust. Foto: Yui Mok/TT

Labour, som av många ansågs totalt utdömda för bara några månader sedan, gick alltså kraftigt framåt. Det innebär en stor framgång för den vänsterinriktade Jermey Corbyn som leder ett parti där debatten om hans ledarskap varit hård ända sedan han tillträdde på posten 2015.

Corbyn uppmanar nu sin motståndare May att avgå, då förtroendet för henne uppenbarligen rasat bland de brittiska väljarna. Samtidigt säger Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell, enligt nyhetsbyrån Reuters, att Labour vill försöka bilda en minoritetsregering.

– Anledningen till det är att vi tror att det konservativa partiet inte är stabilt nog, jag tror inte att premiärministern är stabil. Jag vill inte vara nedsättande men jag tycker att hon beter sig som en ”lame duck”, säger John McDonnel till BBC.

Enligt brittiska medier har Theresa May dock inga planer på att avgå. I stället inledde Tories samtal med det nordirländska unionistpartiet, DUP, om att bilda regering.  Med hjälp av DUP:s tio parlamentsplatser skulle de två partierna få en majoritet i parlamentet, om än väldigt knapp.

När Theresa May, något försenad mötte den samlande pressen under fredagseftermiddagen, förklarade hon att hon var redo att bilda regering med stöd från DUP.

– Regeringen ska arbeta för att göra vårt land tryggt och säkert. Vad landet behöver mer än någonsin är stabilitet. Låt oss nu sätta igång och arbeta, sade May vid den uppmärksammade pressträffen utanför bostaden på 10 Downing Street i centrala London

Det högerpopulistiska och rasistiska partiet Ukip som vid det förra valet tog sig in i parlamentet gjorde också ett fiaskoval. En nedgång från drygt 12 procent till 2 procent gör att de tappar sin enda parlamentsplats.

Under fredagsmorgonen meddelade Ukips partiledare Paul Nuttall att han avgår.

Liberaldemokraterna ökar något och får tolv platser i parlamentet. Scottish national party förlorar 19 av sina mandat och landar på 35 platser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga