Utrikes #45/2017

Fler fängslade i Turkiet – däribland Amnestychef

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har sedan kuppförsöket i juli förra året tagit till alla metoder mot landets opposition. Foto: Burhan Ozbilici/TT

Massgripandena och övergreppen i Turkiet fortsätter. I tisdags greps bland annat Amnestys chef i landet, Taner Kiliç, tillsammans med 22 andra anklagade för samröre med Gülenrörelsen.

Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli förra året har hundratusentals människor blivit av med sina jobb. Läkare, lärare, poliser och statstjänstemän har sparkats sedan de, ofta på lösa grunder, anklagats för att stödja den USA-bosatta predikanten Fethullah Gülen, som enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan låg bakom kuppförsöket. Fethullah Gülen själv har hela tiden nekat till anklagelserna.

Samtidigt har massgripanden, våld och trakasserier mot oppositionella ökat. Högt uppsatta politiker från det prokurdiska vänsterpartiet HDP sitter fortfarande fängslade och undantagstillstånd råder i landet, något som underlättar förföljelsen av regimkritiker.

I tisdags greps bland annat advokaten och landets Amnestychef Taner Kiliç i en räd mot honom och 22 andra advokater som samtliga anklagas för att stödja Gülenrörelsen. Amnesty kräver nu att myndigheterna omedelbart släpper de gripna.

– Det här är ett tecken på hur repressionen i landet ser ut just nu. Människor grips utan att veta varför och läget är oerhört allvarligt. Det känns naturligtvis helt kopplat till hans människorättsengagemang som jurist, säger Ami Hedenborg som är Amnestys pressekreterare i Sverige till Arbetaren.

Amnesty har länge följt utvecklingen i Turkiet och i en nyligen publicerad rapport menar organisationen att fler än 100 000 av de som sparkats från sina arbeten det senaste året saknar sociala skyddsnät och tvingas försörja sig med hjälp av vänner och familj. Många av dessa har också, som Arbetaren tidigare rapporterat om, fått sina pass indragna.

– Taner Kiliç har en lång historia av att försvara exakt den typ av frihet som de turkiska myndigheterna nu trampar sönder, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande riktat mot den turkiska staten där hon samtidigt uppmanar regimen att omedelbart släppa de 23 gripna om inga bevis för deras deltagande i kuppförsöket läggs fram.

Det drabbar inte bara personer med direkta kopplingar till Gülenrörelsen.
Paul Levin, Turkietexpert

En annan som oroas över utvecklingen i landet är Paul Levin som är föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Foto: Stockholms universitet
Foto: Stockholms universitet Foto: Paul Levin

– De mycket omfattande utrensningarna som vi sett efter kuppförsöket fortsätter, om än i minskad skala, och det drabbar inte bara personer med direkta kopplingar till Gülenrörelsen. Många oskyldiga har drabbats och Amnesty har ju flera gånger kritiserat landet för att tortyr använts i samband med gripandena efter kuppförsöket, säger Paul Levin till Arbetaren.

Paul Levin ser inte några tecken på förändring utan tror att massgripandena kommer att fortsätta så länge läget i landet är instabilt. Han tror inte heller att omvärlden har särskilt stor chans att påverka det allt mer auktoritära landet.

– Det är ytterst allvarligt, säger han.

– Om man tittar på exempelvis USA så har de nu en utrikesminister som allt mer tonar ned vikten av mänskliga rättigheter.

Turkiet toppar listan över fängslade journalister i världen, före länder som bland annat Kina, Iran och Eritrea.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga