Litteratur #40/2017

Ger oss skuggorna

Johannes Anyuru är aktuell med boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Romanen ”är fylld av filosofi över vår tids girighet och var vägarna till en framtid kan finnas”, skriver Josephine Askegård. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vår tid ställer oerhörda krav på människan. Krav på att ta ställning i det stora livet, det bortom vänner, kärlekar, barn, den egna yrkesbanan, boendet, semester, väldigt mycket av vardagen. [BOK] De kommer att drunkna i sina mödrars tårar Johannes Anyuru Norstedts, 2017 Det som borde få vara privata överväganden har blivit etiska och politiska […]

Vår tid ställer oerhörda krav på människan. Krav på att ta ställning i det stora livet, det bortom vänner, kärlekar, barn, den egna yrkesbanan, boendet, semester, väldigt mycket av vardagen.


[BOK] De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Johannes Anyuru
Norstedts, 2017

Det som borde få vara privata överväganden har blivit etiska och politiska frågor och krav – därför att det nu finns så många så nära som inte har valfriheten, den som är tidens melodi, och ideologi. Att vissa har trygghet och andra ingen alls, människor som tigger sitt dagliga bröd utanför en affär där vi handlar våra chips och vår kattmat, som är sjuka utan att vården räcker till, människor som nekas hjälp, eller som jagas och sätts i förvar och sedan utvisas till skräck, svält och farligheter.

Det är en tid som ställer så oändliga mängder frågor om etik att det dagliga räcker och blir över. Att då fundera över framtiden och ansvaret över den också känns ofta oöverstigligt. Kanske är det därför människor lägger makten i händerna på makthungriga och självutnämnda pellejönsar, är det en kollektiv depression och ett sista skämt under galgen?

Johannes Anyuru tar i sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar ett rejält och dystopiskt grepp om en ganska nära framtid, 15 år framåt i tiden. Nour, som hon kallas, är flickan som kommer från framtiden för att visa vart vi är på väg och kanske för att försöka ingripa i sista minuten.

Johannes Anyuru.
Johannes Anyuru. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Det är svårt att tro annat än att det är för sent, Anyuru visar samtidigt på, bankar in, hur framtiden som hon berättar om faktiskt redan är här för vissa, de som inte kan stoppa huvudet i sanden genom att gömma sig bakom den nya bostadsrätten, karriärklättringen, sparkontot, resorna till Thailand, frossandet, inhägnandet. Omkring dem som lever i föreställningen om trygghet rör sig skuggor, de maktlösa.

Vissa försöker ta makt åtminstone över sin egen död och över dem de tar med sig in i den. Några av dem berättar han också om i sin roman.

Omkring dem som lever i föreställningen om trygghet rör sig skuggor, de maktlösa.

Anyurus roman är fylld av filosofi över vår tids girighet och var vägarna till en framtid kan finnas. Han fokuserar på det lilla livet, det som är att bjuda en främling på en blick och ett handslag, att vila i mötet, att till och med lyssna på en skräckslagen ”terrorist” som står inför ett till synes omöjligt val.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en grym och otäck berättelse in i mörkrets hjärta, som väcker oro. Samtidigt är den en klar och frisk och spännande resa in i världar som det visar sig vara möjligt att närma sig, rentav nödvändigt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga