UD tyst om Saudiarabien i kvinnokommissionen

I Saudiarabien får kvinnor varken köra bil, röra sig fritt utan en mans uppsikt eller klä sig som de själva vill. Nu har landet röstats in i FN:s kvinnokommission. Enligt organisationen UN Watch kan Sverige vara ett av de länderna som röstat för att den stenhårda diktaturen nu ska vara med och leda arbetet för kvinnors rättigheter. Regeringen lägger dock locket på och hänvisar till sekretess.

Inrikes
Saudiarabien beskrivs sedan länge som ett av världens värsta länder när det kommer till kvinnors rättigheter. Det är till exempel varken tillåtet att köra bil eller resa utan en mans uppsikt. Kvinnor får heller inte gifta sig med vem de vill och att klä sig så som man själv vill är uteslutet.
Foto: Hasan Jamali/TT

Det var i förra veckan som Saudiarabien i en hemlig omröstning i FN valdes in i organisationens kvinnokommission för att leda arbetet mot en mer jämställd värld. Kvinnokommissionen spelar en viktig roll och är det organ som sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att dessa sedan följs av medlemsstaterna.

Beslutet blev inte oväntat starkt kritiserat från kvinno- och människorättsorganisationer världen över och Hillel Neur, chef för organisationen UN Watch, beskriver det som ”att göra en pyroman till chef för stadens brandkår”.

Saudiarabien beskrivs sedan länge som ett av världens värsta länder när det kommer till kvinnors rättigheter. Det är till exempel varken tillåtet att köra bil eller resa utan en mans uppsikt. Kvinnor får heller inte gifta sig med vem de vill och att klä sig så som man själv vill är uteslutet.

Ett av den senaste tidens mest uppmärksammade fall är en ung kvinna som våldtagits, men då hon inte haft en man med sig då hon gick ut straffades hon med fler piskrapp än den dömde våldtäktsmannen, enligt tidningen Washington Post.

Det svenska utrikesdepartementet har medgett att Sverige, som nyligen varit ordförande i FN:s säkerhetsråd och där regeringen säger sig föra en feministisk utrikespolitik, var med vid omröstningen men vägrar fortfarande tala om hur man röstade. Anledningen, menar UD, är att omröstningen var sluten. Men enligt UN Watch kan Sverige vara ett av de 15 demokratiska länder som röstat för.

Inte heller utrikesminister Margot Wallström vill tala om hur Sverige röstade, något som gjort att spekulationerna tagit ännu mer fart. Det finns nämligen, enligt UN Watch, ingenting som hindrar ett land att berätta hur de röstat i en sluten omröstning.

– Våra demokratier gör cyniska uppgörelser med diktaturer, något vi har sett i dokument som publiceras av Wikileaks. Där kunde vi se hur Saudiarabien gjorde upp med Storbritannien och Frankrike när det handlade om att bli invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger Hillel Neuer i ett uttalande.

Sverige har under en längre tid sålt vapen och militär utrustning till Saudiarabien och så sent som i höstas vägrade statsminister Stefan Löfven kalla landet för en diktatur.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder, var hans svar inför ett stort antal journalister på plats i Bryssel strax innan den kontroversiella resan till huvudstaden Riyadh.

Margot Wallström har efter de senaste dagarnas kritik meddelat via sin Facebook-sida att hon kommer att meddela de övriga riksdagspartierna om hur rösten lades vid nästa möte i utrikesnämnden.