Litteratur #32/2017

Manifest för medelklassen

"Mer än om fördelarna med att vara kvinna, handlar boken om nackdelarna med att vara man, och i synnerhet arbetarklass från hem utan studievana", skriver Chanda Björk. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

[BOK] Fördel kvinna: den tysta utbildningsrevolutionen Emma Leijnse Natur & kultur, 2017 Något saknas i den här boken. I Fördel Kvinna tar Emma Leijnse upp positiva effekter med att kvinnor läser, får bra betyg och skaffar sig eftergymnasial utbildning på områden som tidigare varit mansdominerade. Samtidigt som män utmålas som förlorare utan anpassningsförmåga när industrier, […]


[BOK] Fördel kvinna: den tysta utbildningsrevolutionen
Emma Leijnse
Natur & kultur, 2017

Något saknas i den här boken. I Fördel Kvinna tar Emma Leijnse upp positiva effekter med att kvinnor läser, får bra betyg och skaffar sig eftergymnasial utbildning på områden som tidigare varit mansdominerade.

Samtidigt som män utmålas som förlorare utan anpassningsförmåga när industrier, liksom kvinnor, lämnar orten. Inte heller kan männen räkna med att få fortplanta sig. Kvinnor uppges välja högutbildade män som delar lika på föräldraskap och hemarbete, inte lågutbildade, arbetslösa män som hasar runt i glesbygd och undrar “var är brudarna?”

I ett kapitel kan vi läsa om skolsatsningar i Bangladesh och hur flickor och kvinnor uppmuntras utbilda sig, samt att länder med högutbildade kvinnor krigar mindre och förmodas ha mindre våld i hemmet riktat mot kvinnor. Jag häpnar och undrar när den här boken är skriven egentligen? (För vem boken är skriven får vi däremot veta i slutordet: ”till er medelklassföräldrar som läser den här boken”.)

Mer än om fördelarna med att vara kvinna, handlar boken om nackdelarna med att vara man, och i synnerhet arbetarklass från hem utan studievana. Män från landsbygd och ”fattiga förorter”, som vi här kan läsa, riskerar hamna i extremistmiljöer och kriminalitet.

Mot slutet känns det stundom som att jag i min hand håller ett manifest som går ut på att med lämplig akademisk examen stå till arbetsköparnas förfogande.

Jag känner att det är en rad pusselbitar som saknas. Visst finns här poänger som jag tror de flesta kan hålla med om, att det är bra med utbildning och fler män som arbetar i förskolan. Men mot slutet känns det stundom som att jag i min hand håller ett manifest som går ut på att med lämplig akademisk examen stå till arbetsköparnas förfogande. Och man undrar stilla vem det är tänkt ska utföra allt arbete som inte kan utföras på ett kontor?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga