Utrikes #30/2017

Ett splittrat land efter utropad turkisk ja-seger

Anhängare av nej-sidan i det turkiska valet om grundlag protesterar mot det offentliggjorda valresultatet i måndags. "Nej, vi kommer att vinna", står det på plakaten. Foto: Emrah Gurel/TT

Det blev ett knappt ja i helgens kontroversiella folkomröstning i Turkiet. Därmed befäster den allt mer auktoritäre president Erdoğan sin makt och Turkiet närmar sig, enligt flera bedömare, diktatur.

Ja-sidan segrade med 51 procent av rösterna vid söndagens val om en ny grundlag i Turkiet. Därmed går landet med stormsteg mot diktatur.

Recep Tayyip Erdoğan kan nu, om han själv vill, sitta kvar vid makten fram till 2029. Han kommer dessutom själv ges rätt att utnämna ministrar, myndighetschefer och högt uppsatta domare och som Arbetaren flera gånger tidigare rapporterat om ges möjlighet att utan parlamentets godkännande införa undantagstillstånd.

Även möjligheter till granskning och att ställa presidenten till svars väntas avskaffas i landet, där det nu råder djup splittring bland befolkningen.

– 51 procent av människorna har röstat för diktatur, vi andra drygt 48 procent har röstat för demokrati. Men det är ofattbart att mer än hälften valt att rösta bort demokratin, sade Feliknas Uca, parlamentsledamot för det prokurdiska vänsterpartiet HDP, i ett uttalande efter valet.

Trots segern – flera internationella bedömare pratar om valfusk – var det betydligt jämnare än vad Erdoğan förmodligen hoppats. I Turkiets större städer vann nej-sidan klart.

Oron sprids nu i landet. Inte minst bland kurder och vänsteroppositionella, som det senaste året lidit stort med både förföljelse, mord och fängslanden för sina politiska åsikter.

Valkampanjen har också kritiserats då ja-sidan fått betydligt mer utrymme i de ofta statskontrollerade medierna. Oberoende journalister har på många håll blivit av med sina jobb, och tidningar som granskat Erdoğan och hans AKP-parti har stängts ned av staten.

Erdoğan själv sade, efter det att resultatet presenterats, att de internationella valövervakarna borde ”veta sin plats” och fortsatte den hårda retoriken mot bland annat EU. Dessutom lade han fram ytterligare ett kontroversiellt förslag om en folkomröstning kring dödsstraff ,vilket möttes med jubel av hans trognaste anhängare ute på högerkanten.

Turkiet beskrivs nu som ett splittrat land och få tycks veta vad den stärkta presidentmakten kan komma att innebära i praktiken. Oppositionen i landet, som drivit nej-kampanjen inför omröstningen, anklagar den sittande regimen för valfusk och menar att sammanlagt 2,5 miljoner röster är felaktiga då de sägs sakna den stämpel som måste finnas på varje röstkuvert. Flera partier kräver därför en ny folkomröstning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga