Litteratur #29/2017

En strukturell klaustrofobi

Foto: Syster förlag

[SERIEROMAN] Kaninhålet Berit Wiklund Syster förlag, 2017 Att leva i ett kärleksförhållande är ett arbete som den nyrusige inte planerar för. Förälskelsen ser inte mycket längre än in i den andras blick, och står ofta handfallen när kraven och missnöjet sätter in. Berit Wiklund skildrar den klaustrofobiska känslan, som så oväntat kan dyka upp, i […]


[SERIEROMAN] Kaninhålet
Berit Wiklund
Syster förlag, 2017

Att leva i ett kärleksförhållande är ett arbete som den nyrusige inte planerar för. Förälskelsen ser inte mycket längre än in i den andras blick, och står ofta handfallen när kraven och missnöjet sätter in. Berit Wiklund skildrar den klaustrofobiska känslan, som så oväntat kan dyka upp, i Kaninhålet.

Här är det ett ungt par, han en kille som vill ha det skönt och gå på känslan och hon med stora feministiska ambitioner. Efter ett ofrivilligt samlag som pojkvännen utsätter henne för medan hon sover växer känslan av obehag till ångest.

Hon dukar nästan under i sina försök att förstå och förlåta mannen för förhållandets skull – förhållandet som redan börjat ruttna inifrån.

Hennes försök att förklara sig är hjärtskärande och känslan förstärks av bilderna i rött, rosa och hudfärgat med allt lösare kanter. Han bryr sig inte ett skvatt om något annat än att manipulera sig tillbaka till tillfredsställandet av sina behov: känslomässiga och sexuella. En av metoderna är att jämföra henne med tidigare flickvänner.

Processen i denna nedförsbacke är en ganska vanlig erfarenhet, vågar jag påstå. Berit Wiklund lyckas visa på strukturerna – som är så svåra att få syn på för den som befinner sig i tunneln.

Detta är en bok att hålla i handen. För båda deltagarna i mardrömmen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga