Scen #28/2017

Gripande scenkonst om våld och motstånd

Francine Agbodjalou (till vänster) och Kudzai Chimbaira spelar på exkludering och inkludering i tilltalet till – och med – publiken. Foto: Mahoyo

[SCEN] Svarta revolutionärer faller inte från månen Teater Tribunalen Regi: Ellen Nyman Medverkade: Kudzai Chimbaira och Francine Agbodjalou Den politiska scenkonsten är en form som lämpar sig väl för att omsätta boken Svarta revolutionärer faller inte från månen i. Med Assata Shakurs självbiografi i ryggen berättar pjäsen, framförd av Kudzai Chimbaira och Francine Agbodjalou, delar […]

[SCEN] Svarta revolutionärer faller inte från månen
Teater Tribunalen
Regi: Ellen Nyman
Medverkade: Kudzai Chimbaira och Francine Agbodjalou

Den politiska scenkonsten är en form som lämpar sig väl för att omsätta boken Svarta revolutionärer faller inte från månen i. Med Assata Shakurs självbiografi i ryggen berättar pjäsen, framförd av Kudzai Chimbaira och Francine Agbodjalou, delar av amerikansk historia. Främst från 1950-1970-talen och episoder i Assata Shakurs liv och politiska engagemang och den omänskliga behandling hon utsattes för.

Men historien vävs också samman till en helhet genom tillbakablickar som med texter ur The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, Or Gustavus Vassa, The Africa. Written by himself (1789), därtill aktuella händelser i samtiden.

Vackert är stycket om navelsträngen och var den finns nedgrävd.

Chimbaira och Agbodjalou växlar mellan att med kraftfull utstrålning röra sig mellan publiken som sitter utspridda på kuddar eller stolar och att framföra texter på scenen eller från varsin ände av lokalen. De spelar också på exkludering och inkludering i tilltalet till – och med – publiken.

Våldet finns närvarande i berättelsen. Liksom motståndet. Politiska strategier för väpnad konflikt läses högt, medan andra intryck från musik, kraftiga ljud och blinkande ljus får mig att tänka på sökande helikoptrar.

Texterna känns överlag noga utvalda. Ibland blir det också ömt och gripande. Vackert är stycket om navelsträngen och var den finns nedgrävd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984