Utrikes #26/2017

May blockerar även Nordirlands omröstning

Budskapet från Theresa May är detsamma till nordirländarna som till skottarna. Här ses hon utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

I Nordirland var en majoritet för att stanna i EU precis som i Skottland. När nu skottarna kräver en andra självständighetsomröstning kräver det republikanska partiet Sinn Féin detsamma. Theresa May ger dock även detta initiativ kalla handen.

Skottlands parlament har röstat för en andra självständighetsomröstning med hopp om att få kunna bli kvar i EU när Storbritannien lämnar. Något som gett den brittiska regeringen huvudbry inför de kommande utträdesförhandlingarna.

Men under mars har den brittiska premiärministern Theresa Mays försök att hålla ihop nationen inte bara behövt riktas mot Skottland. I samband med att skotska SNP lade motionen om folkomröstning till skotska parlamentet meddelade även Sinn Féins nordirländska partiledare Michelle O’Neill att partiet nu kräver detsamma för provinsen.

– Brexit kommer att vara en katastrof för ekonomin och en katastrof för det irländska folket. En folkomröstning om att ena Irland måste ske så fort som möjligt, sade Michelle O’Neill under en presskonferens.

Sinn Féins nordirländska partiledare Michelle O’Neill att partiet nu kräver detsamma för provinsen som skottarna gjort – självständighet från Storbritannien i syfte att slippa utträde ur EU. Foto: Peter Morrison/TT

I likhet med Brexitomröstningens resultat i Skottland var en majoritet av nordirländarna emot att lämna EU. Möjligheten att hålla en folkomröstning om ett irländskt återförenande var en del av fredsavtalet 1998. I avtalet förpliktigade sig Storbritanniens regering att respektera utslaget av en sådan.

Men budskapet från Theresa May, var detsamma som till skottarna.

– Den nordirländska ministern har undersökt frågan. Det är inte rätt tillfälle att hålla en folkomröstning för tillfället, sade hon i underhuset i mitten av mars, rapporterar tidningen The Independent.

Arbetaren har tidigare skrivit om den förändrade maktbalansen i det nordirländska parlamentet och Sinn Féins rekordval.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984