Trots Luxleaks-skandalen visar EU-dokument att medlemsländernas hemliga skatteavtal med internationella företag skjutit i höjden. Antalet avtal ökade med nästan 50 procent året efter avslöjandet.
Trots debatten kring Luxleaks har antalet hemliga skatteavtal som europeiska regeringar slutit med multinationella företag ökat från 545 år 2013 till 1 444 i slutet av 2015, enligt officiella uppgifter från EU-kommissionen. Det är en ökning på 160 procent på två år.
– Det här är naturligtvis djupt oroande och visar att reformer i Luxemburg och på annat håll inte gör någon verklig skillnad, särskilt eftersom det ännu inte finns någon insyn i dessa skatteavtal, säger Fabio de Masi från vänsterpartiet Die Linke i Tyskland, vice ordförande i EU-parlamentets kommitté för utredning av penningtvätt och skattesmitning.
Det är skandalöst att de som har gjort en ovärderlig insats för samhället och riskerat sina karriärer än en gång blivit fällda medan de rika och mäktiga tar miljarder euro från medborgarna.
Fabio de Masi, Die Linke, vice ordförande i EU-parlamentets kommitté för utredning av penningtvätt och skattesmitning
I slutet av 2014 briserade Luxleaks, som globalt väckte stark kritik mot dessa avtal – och kritiken växte med Panamaläckan som följde.
De två visselblåsare som avslöjade storbolagens skatteplanering i Luxemburg dömdes förra onsdagen, men fick sina straff sänkta i förhållande till den första domen. Antoine Deltour, tidigare anställd vid revisionsfirman PWC, fick sex månaders villkorligt fängelse och böter på 1 500 euro. Hans medåtalade Raphaël Halet dömdes att betala 1 000 euro i böter.
– Det är skandalöst att de som har gjort en ovärderlig insats för samhället och riskerat sina karriärer än en gång blivit fällda medan de rika och mäktiga tar miljarder euro från medborgarna, säger Fabio de Masi.
Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna kallade läckan ”den största attack som Luxemburg någonsin utsatts för”.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager,verkar däremot vara en beundrare av Luxleaks-visselblåsarna. Inför domen sade hon att de båda revisorerna gjort rätt.
– Det är viktigt att människor rapporterar när något inte är som det ska, och sedan kan myndigheter och rättsväsende göra sina jobb bättre, sade hon i samband med en presskonferens i Bryssel i onsdags.
Den största attack som Luxemburg någonsin utsatts för.
Pierre Gramegna, finansminister, Luxemburg
Världens fattiga länder går varje år miste om mer än 1 000 miljarder dollar i skatteflykt, enligt Global Financial Integrity.
För första gången är antalet länder som stöder offentliga ägarregister för företag i kampen mot skatteflykt större än antalet länder i Europa som är emot det, enligt rapporten ”Survival of the Richest” från Eurodad. Men det är fortfarande fler regeringar i Europa som motsätter sig än som stöder åtgärder för öppenhet och insyn kring vad multinationella företag betalar för skatt i de länder där de är verksamma.
Eurodad, som består av ett nätverk av organisationer i Europa, driver en kampanj för ökad insyn i skattesystemen och har analyserat uppgifter från EU-kommissionen för 18 länder i Europa.
Eurodad påpekar även att europeiska regeringar sluter kontroversiella skatteavtal med utvecklingsländer som kan ha en negativ påverkan. Enligt Eurodad innebär dessa avtal lägre skattenivåer i utvecklingsländer på 3,8 procent i genomsnitt.