Utrikes #22/2017

Sverige vill sälja vapen till instabilt Colombia

Saab spår en uppgång i försäljningen av Gripen-planen den närmaste framtiden. Förutom Colombia förs diskussioner med länder som Indien, Indonesien, Filippinerna och Botswana. Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenska regeringen klappade sig själva för bröstet efter det att fredsavtalet i Colombia skrevs under i slutet av november förra året. Nu, bara månader senare, hoppas man i stället kunna sälja stridsflygplan till landet som knappast hunnit hämtat sig från det över 50 år långa inbördeskriget.

Den utdragna fredsprocessen mellan den colombianska staten och vänstergerillan Farc pågick i flera år. När avtalet slutligen skrevs under efter ett beslut i kongressen sent i höstas väckte det drömmar om en bättre framtid hos många i den hårt prövade befolkningen.

Den svenska regeringen säger sig själv ha jobbat intensivt för att med både politiskt och ekonomiskt bistånd hjälpa landet mot en fredlig lösning på en av de blodigaste konflikterna i Latinamerikas historia. Nu är läget dock ett annat. Näringsminister Mikael Damberg reste nyligen till landet för att underteckna ett avtal om försvarssamarbete och hoppas därigenom kunna sälja det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Militären behöver omskolas till att verka i ett Colombia i fred, och omvärlden bör hjälpa till med det i stället för att försöka sälja vapen till oss.
Iván Cepeda, colombiansk senator och människorättsaktivist

Colombia har, efter det att Sverige nyligen genomförde en liknande affär med Brasilien, visat stort intresse för flygplansmodellen, och Richard Smith, chef för marknad och försäljning i Gripenprogrammet, säger i ett uttalande att de för en dialog med den colombianska försvarsmyndigheten. Dessutom ska svenska stridspiloter redan ha hållit seminarier i det svårt våldsutsatta landet.

Saab spår en uppgång i försäljningen av Gripen-planen den närmaste framtiden. I en prognos hoppas företaget kunna genomföra ordrar på omkring 450 stridsflygplan de kommande 20 åren. Förutom Colombia förs diskussioner med länder som Indien, Indonesien, Filippinerna och Botswana.

Linda Åkerström.
Linda Åkerström. Foto: Miki Anagrius

Flera människorättsorganisationer har reagerat starkt på den eventuella affären med Colombia, ett land där våldet fortfarande är ytterst påtagligt och freden hänger löst. Nyligen påbörjades också fredsförhandlingarna med landets andra vänstergerilla ELN.

Men problemen med de paramilitära högergrupperna i landet är fortfarande stort. Där har ingen fred slutits och tusentals högt uppsatta militärer ur säkerhetsstyrkorna är fortfarande under utredning för flera grova krigsbrott, bland annat för att ha begått hundratals utomrättsliga avrättningar.

– Det värsta vi kan göra nu är att förstärka vår vapenarsenal. Militären behöver omskolas till att verka i ett Colombia i fred, och omvärlden bör hjälpa till med det i stället för att försöka sälja vapen till oss, säger den colombianska senatorn och människorättsaktivisten Iván Cepeda i ett uttalande till Sveriges Radio.

Att bygga en långvarig fred handlar om att förbättra människors vardag och då krävs det pengar, som nu i stället kan komma att läggas på svenska stridsplan.
Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds- och skiljedomsföreningen

Även Svenska Freds- och skiljedomsföreningen är starkt kritiska till planerna.

– Det är sorgligt och en stor besvikelse. Fredsprocessen är bara i startgroparna än och det finns massor av hinder kvar. Det har ju även utrikesminister Margot Wallström sagt. Att då åka dit och marknadsföra stridsflygplan är tragiskt, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, till Arbetaren.

Hon drar paralleller till affärerna med Sydafrika i slutet av 1990-talet där regeringen, efter flera år av stöd till ANC och störtandet av apartheidregimen, började sälja JAS-plan till landet efter en intensiv marknadsföring.

– Det här handlar ju om enormt dyra affärer där de ekonomiska resurserna skulle kunna användas till annat. Att bygga en långvarig fred handlar om att förbättra människors vardag och då krävs det pengar, som nu i stället kan komma att läggas på svenska stridsplan, säger Linda Åkerström.

Som Arbetaren nyligen rapporterade steg den svenska vapenexporten rekordartat förra året. Vapen och krigsmateriel säljs bland annat till diktaturer och krigsförande länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Thailand och Qatar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga