Utrikes #17/2017

Malaysisk nödhjälp till folkgruppen rohingya

Malaysiskt hjälpfartyg som anlände till Burma den 9 februari. Den malaysiska regeringen har på senaste tiden sänt hundratals ton med mat och förnödenheter, bland annat kläder och hygienartiklar, till rohingyafolket. Foto: Thein Zaw/TT

En malaysisk hjälpkonvoj har anlänt till delstaten Rakhine i Burma med förnödenheter till den statslösa muslimska folkgruppen rohingya. Sedan oktober förra året har omkring 90 000 människor flytt från Rakhine och 66 000 har tagit sig över gränser in till grannlandet Bangladesh.

Den malaysiska regeringen har sänt hundratals ton med mat och förnödenheter, bland annat kläder och hygienartiklar, till staden Sittwe i den burmesiska delstaten Rakhine. Militära fartyg har även kommit med leveranser till grannlandet Bangladesh, dit många har flytt som tillhör folkgruppen rohingya, sedan våldet trappats upp sedan 2016.

Burmesisk militär inledde en offensiv efter att flera burmesiska gränsvakter dödades i oktober i den nordliga delstaten Rakhine. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, rapporterar om sexuellt våld, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden i samband med den brutala militärinsatsen.

Enligt OHCHR har myndigheterna i Burma med stor sannolikhet gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Den burmesiska regeringen förnekar detta.

Sedan oktober har omkring 90 000 människor flytt från Rakhine och 66 000 har tagit sig över gränser in till grannlandet Bangladesh.

I sin årliga rapport uppger Amnesty International att när det gäller den pågående konflikten har inte mycket förbättrats sedan den nya regeringen med Aung San Suu Kyi tog makten 2015.

Burmas regering uppges ha försökt stoppa den malaysiska hjälpkonvojen med hänvisning till att fartyget inte hade tillstånd att komma in i landet. Fartyget fick inte tillstånd att leverera material direkt till staden Sittwe.

Till slut fick fartyget komma in i hamnen i Rangoon med kravet att material levereras både till den övervägande buddhistiska befolkningen i Rakhine och minoritetsfolket rohingya i området.

Vi kan inte bara sitta och titta på när folkmord äger rum.
Najib Razak, Malaysias premiärminister, i december 2016

Den malaysiska regeringen har gjort flera uttalanden kring situationen för folkgruppen rohingya i Burma.

– Vi kan inte bara sitta och titta på när folkmord äger rum. Vi måste försvara folkgruppen inte bara för att de har samma tro utan för att de är människor, deras liv har värde, sade Malaysias premiärminister Najib Razak i december och riktade sig till grannländer i Asien och det internationella samfundet.

Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen ”den mest förföljda i världen”.

Konflikten mellan den övervägande buddhistiska befolkningen och den muslimska folkgruppen rohingya blossade upp 2012. Burmas regering har meddelat att en kommitté har tillsatts för att undersöka situationen i Rakhine.

FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma kommer att presentera en rapport för FN:s människorättsråd i mars.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga