Utrikes #16/2017

Officiell svält i Sydsudan

Människor i Sydsudan har redan börjat dö av svält, uppger FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande. Här vägs ett barn med misstänkt undernäring av en hjälporganisation i Malakal i norra Sydsudan. Foto: Matthew Abbott/TT

Hungersnöd råder nu i delar av Sydsudan enligt uppgifter från landets statistiska centralbyrå. Nästan 1,4 miljoner barn som är akut undernärda riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Över 100 000 invånare riskerar att dö av svält medan ytterligare en miljon riskerar att drabbas av svält i Sydsudan. Det är den första hungersnöden att tillkännages sedan 2012.

Utdragen konflikt är grundorsaken till matkriserna i alla fyra länder.

– Vi kan fortfarande rädda många liv. Den svåra undernäringen och den hotande hungersnöden har i stor utsträckning orsakats av människan. Vår gemensamma mänsklighet kräver ett snabbare ingripande. Vi får inte upprepa katastrofen 2011 med hungersnöden på Afrikas horn, säger Unicefs chef Anthony Lake.

– Humanitära organisationer har med all sin kraft försökt att förhindra denna katastrof. Men vi har också varnat för att det finns en gräns för vad det humanitära biståndet kan uppnå i avsaknad av fred och säkerhet, säger Joyce Luma, vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Sydsudan.

Våldets höga nivå har fått allvarliga konsekvenser när det gäller möjligheter att tillgodose grundläggande behov.
Nicolas Peissel, projektkoordinator vid Läkare utan gränser

Befolkningen i Sydsudan har tvingats ta till alla medel för att överleva.

– I flera månader har jordbrukare fått förlita sig på de växter de kan hitta och fisk de kan fånga, säger Serge Tissot, representant för FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, FAO, i Sydsudan.

Emma Jane Drew, som arbetar för hjälporganisationen Oxfam i Sydsudan, framhåller också att svälten är människans verk.

– Striderna måste upphöra så att vi kan få ut mat till de som snabbt behöver den och kunna ge stöd till dem vars liv slagits sönder.

Att det nu officiellt är hungersnöd i Sydsudan betyder att människor redan har börjat dö av svält, uppger FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande.

Unity i Sydsudan, vid gränsen till Sudan, är det värst drabbade området. Hjälporganisationen Läkare utan gränser säger att strider i området har gjort det omöjligt att öppna ett sjukhus.

– Våldets höga nivå har fått allvarliga konsekvenser när det gäller möjligheter att tillgodose grundläggande behov som rent dricksvatten, mat, tak över huvudet och sjukvård. Människor har förlorat allt och kämpar varje dag för sin överlevnad, säger Nicolas Peissel, projektkoordinator vid Läkare utan gränser.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan