Inrikes #15/2017

Flera döda i nya arbetsplatsolyckor

Tre döda på lika många dagar. Det är förra veckans dystra statistik över arbetsplatsolyckor runt om i Sverige.

Tidigt på torsdagseftermiddagen i Örsundsbro någon mil utanför Uppsala klämdes en man fast under den bil han höll på att reparera. Enligt uppgifter till Uppsala Nya Tidning ska domkraften som höll uppe bilen ha gett vika och mannen fördes efter att räddningsarbetare kommit till platsen till sjukhus, där han senare under kvällen avled.

Polisen har upprättat ett brott mot arbetsmiljölagen.

Helt uppenbart visar det på mycket allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen.
Gerald Lindberg, andre vice ordförande, Livsmedelsarbetareförbundet

Knappt ett halvt dygn senare omkom en man på livsmedelsfabriken Atria i Borås. Mannen ska ha klämts i en maskin och skadats svårt. Även han avled senare samma dag på sjukhuset till följd av sina skador. Enligt Borås Tidning är dödsfallet på fabriken det andra på två år. 2014 omkom nämligen en kvinna på arbetsplatsen efter en liknande klämolycka.

– Det som hänt är djupt tragiskt och fruktansvärt. Våra tankar går först och främst till den avlidnes familj, vänner och arbetskamrater. Exakt vad som hänt kan jag inte uttala mig om i nuläget, men helt uppenbart visar det på mycket allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen, säger Livsmedelsarbetareförbundets andre vice ordförande Gerald Lindberg i ett pressmeddelande.

Även under lördagsmorgonen inträffade en dödlig klämolycka. Den här gången på en fabrik i Östra Grevie i Vellinge, där en man, enligt Aftonbladet, klämts fast under ett större betongföremål. Strax efter lunch meddelade polisen att den 59-årige mannens liv inte gått att rädda.

Samtliga dödsfall utreds nu av polisen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga