Utrikes #13/2017

Stoppad utnämning visar djup splittring i FN

Utnämningen av Salam Fayyad (bilden) till nytt FN-sändebud i Libyen stoppades av USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley den 10 februari. Foto: Majdi Mohammed/TT

Att utnämningen av den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad till nytt FN-sändebud i Libyen stoppats visar på den djupa splittringen i FN över Palestina.

Utnämningen av Salam Fayyad stoppades av USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley den 10 februari. FN-chefen António Guterres informerade tidigare i veckan via ett brev säkerhetsrådet om att utnämningen av Salam Fayyad skulle komma. Nikki Haley säger att USA blev besviket” över att se brevet från António Guterres. 

António Guterres beskrev vändningen som en förlust för den libyska fredsprocessen. Han beskrev Salam Fayyad som ”rätt person på rätt plats vid rätt tidpunkt”. Han hävdade också att utnämningen är viktig med tanke på instabiliteten i Libyen och hur det påverkar resten av regionen. 

– Att få ett slut på konflikten i Libyen ligger i allas intresse, sade han. 

Att få ett slut på konflikten i Libyen ligger i allas intresse.
António Guterres, generalsekreterare, FN

Redan innan Donald Trumps tillträde fanns det tecken på att Palestina kunde komma att skapa spänningar mellan FN och den nye presidenten. 

I december röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som fördömde Israel för de fortsatta bosättningarna på ockuperade områden. Efter att resolutionen antagits med röstsiffrorna 14 mot 0, där USA valde att lägga ned sin röst, meddelade Donald Trump att ”saker och ting kommer att bli annorlunda efter den 20 januari”. 

USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley har kallat antagandet av resolutionen för ”ett fruktansvärt misstag”. 

Som en konsekvens röstade Israels parlament igenom en lag den 6 februari som ger grönt ljus för bosättarhem som byggts på beslagtagen palestinsk mark i ockuperade områden. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bör stoppa detta och lyssna på invändningarna från Israels statsåklagare, stora delar av det israeliska samhället och medlemmar i hans eget parti.
Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN

Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN, som leder gruppen The Elders, bestående av framstående globala ledare som arbetar för fred och mänskliga rättigheter, menar att detta allvarligt skadar utsikterna för fred. 

– Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bör stoppa detta och lyssna på invändningarna från Israels statsåklagare, stora delar av det israeliska samhället och medlemmar i hans eget parti, säger han. 

USA har förblivit Israels närmaste allierade både av strategiska skäl, som en viktig partner i Mellanöstern, och till följd av ett starkt inhemskt stöd. 

USA är den största bidragsgivaren till FN och bidrar med 22 procent av FN:s reguljära budget. Enligt uppgifter som läckt till pressen har Donald Trump planer på att minska det amerikanska bidraget. Några republikanska ledamöter har också lagt fram ett lagförslag om att stoppa bidrag till dess att resolutionen som antogs i december har upphävts.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga