Artikel 1 av 2

Kvinnostrejk planeras världen över på 8 mars

Strax efter att Donald Trump installerats som president i USA gick miljontals kvinnor runt om i världen ut i en gemensam protest. Anledningen var inte bara de kvinnoförnedrande uttalanden som presidenten gjort utan också ett sätt att manifestera kraven på lika lön och villkor. Nu planeras nästa aktion. En global kvinnostrejk den 8 mars.

Utrikes
Den 21 januari, i samband med Donald Trumps installation som president, demonstrerade hundratusentals kvinnor på fler än 500 platser runt om i USA.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Redan i höstas strejkade kvinnor i bland annat Polen, Argentina och på Island i protest mot löneskillnader, totalförbud mot abort och mot det omfattande kvinnovåldet. Protesterna ledde bland annat till att den polska konservativa högerregeringen delvis tvingades backa från det nya lagförslaget och aktionen fick stor medial uppmärksamhet världen över.

Samtidigt organiserade sig feminister i USA och den 21 januari, i samband med Donald Trumps installation som president, genomfördes omfattande demonstrationer på fler än 500 platser runt om i landet med hundratusentals deltagare.

Jag möter många äldre kvinnor som kommer fram och säger att ”måste man kämpa för det här igen?”.
Virpi Palmunen, som varit med och planerat nätverket International Womens Strikes aktion

Runt om i världen beräknas omkring fyra miljoner kvinnor ha protesterat mot löneskillnader och annat förtryck som drabbar halva jordens befolkning. Nu planeras nästa steg av nätverket International Womens Strike, IWS. Nämligen en global kvinnostrejk på den internationella kvinnodagen, den 8 mars.

– Det känns verkligen som att det behövs. Det är dags nu, med alla motgångar kring kvinnors rättigheter vi sett runt om i världen se senaste åren, säger Virpi Palmunen, som varit med och planerat aktionen på Solidaritetshuset i Stockholm, till Arbetaren.

En av de frågor hon nämner som viktigast ur ett globalt perspektiv är de många slagen mot aborträtten.

– Det känns värre än på väldigt länge. Jag möter många äldre kvinnor som kommer fram och säger att ”måste man kämpa för det här igen?”.

Virpi Palmunen hoppas på en stor uppslutning bland kvinnor i hela världen och ser 8 mars som startskottet på något större.

– Vi vill visa att man kan skapa förändring bara man kämpar.

Inför den planerade strejken har IWS gått ut med förslag på hur aktionerna kan gå till. Allt ifrån total arbetsnedläggelse till att bojkotta företag som använder sig av sexistisk reklam i sin marknadsföring.

I ett uttalande från den grupp som låg bakom den stora protestmarschen i USA den 21 januari, där bland annat den världskända feministen och socialisten Angela Davies ingår, skriver åtta representanter att ”Kvinnors levnadsvillkor, särskilt färgade kvinnorns, arbetarklassens och de arbetslösas, har kraftigt försämrats de senaste 30 åren, och det beror till stor del på de multinationella företagens ökade globalisering”.

I uppropet, som bland annat publicerades på den brittiska tidningen The Guardians debattsida uppmanar de nu alla kvinnor runt om i världen att ansluta sig till strejken.

Artikel 2 av 2

”Det är en kampdag”

Även i Sverige tänker kvinnor strejka på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Arbetaren har ställt fyra frågor till SAC Syndikalisternas informationssekreterare Fanny Hökby inför den planerade aktionen.

Inrikes
Demonstration i Stockholm på Internationella kvinnodagen för tio år sedan. Fortfarande lönearbetar kvinnor till lägre lön än män. Bland annat därför varslar SAC om kvinnostrejk den 8 mars.
Foto: Mats Andersson/TT

Hur kommer det sig att SAC varslar sina kvinnliga medlemmar inom privat sektor om strejk den 8 mars?

– Beslutet att lägga ett centralt strejkvarsel togs på SAC:s kongress 2015. I år är första gången vi testar det och vi gör det främst som en symbolhandling. Det blir vårt sätt att visa att vi tar Internationella kvinnodagen på allvar – att vi ser det som en kampdag. Det är ett sätt att skapa debatt, men det ska inte stanna där. Vårt mål är att det ska kunna växa och bli större med åren. Vi vill visa kvinnor i Sverige att de har makten att skapa förändring!

Fanny Hökby.
Foto: Privat

Det här är en så kallad politisk strejk. Vad innebär det?

– Politisk strejk innebär att strejken inte är riktad mot en specifik arbetsköpare eller arbetsplats. Det är i stället en protest riktad mot till exempel ett politiskt beslut eller ett samhällsproblem och får bara gälla under en begränsad tid. Ett par timmar eller ett dygn till exempel.

– I övrigt gäller ungefär samma regler som vid vanlig strejk: man måste bli varslad av sitt fack en vecka i förväg och ens arbetskamrater har rätt att stå neutrala, det vill säga inte vara strejkbrytare. Arbetare som är bundna av fredsplikt får inte gå ut i politisk strejk och dessutom är det svårare för arbetare i offentlig sektor att gå ut i politisk strejk. Personligen tycker jag att alla borde ha rätten att göra det förstås.

Kvinnokampen måste föras på flera arenor samtidigt.

Vad har ni mött för reaktioner från era medlemmar?

– Vi har nyss gått ut med nyheten att det blir ett centralt varsel, så vi har inte hunnit se jättemånga reaktioner än. Men de vi sett är positiva – flera har sagt att de vill strejka och blir lite besvikna om de är lediga den dagen eller arbetar i offentlig sektor så de inte omfattas av varslet.

– På sociala medier har vi fått en del kritiska kommentarer också dock, frågor som ”Vad ska det här vara bra för?”, ”Gör något vettigt i stället”, ”Varför gör ni inte si och så” och liknande. De reaktionerna har uteslutande kommit från män, vad jag hittills sett i alla fall.

Vilken är den viktigaste feministiska frågan i dag?

– Det är svårt att välja ut en, för kvinnokampen måste föras på flera arenor samtidigt. I år har vi valt att fokusera på tre områden som vi tycker är akuta: De ojämlika lönerna och arbetsvillkoren. Högerpopulismen som vinner mark och hotar kvinnors rättigheter i Europa och USA. Samt våld mot kvinnor i hemmet och offentligheten. Men det finns fler viktiga frågor och de hör alla ihop. ”Att krossa patriarkatet” kanske är det bästa svaret.